Ексклюзиви
неділя, 30 червня 2013 12:21
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

Влада має зрозуміти свою відповідальність за долю держави і підтримати ідею Тимошенко

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликала створити національний круглий стіл, який об'єднає владу та опозицію для виконання Україною необхідних критеріїв підписання з ЄС Угоди про асоціацію.

Маю великі сумніви з приводу того, чи підтримає влада цю ініціативу екс-прем'єра. Адже нещодавно в парламенті розглядався проект постанови про комісії в майбутній Верховній Раді. Це, по великому рахунку, такі собі комісії громадськості. Тобто мали сісти та обговорити майбутнє країни, проте більшість не підтримала. Це схожий формат до того, про який говорить Тимошенко, але більш вузький.

У першу чергу ідею Тимошенко має підтримати опозиція. Діалог в суспільстві, особливо про майбутнє країни, - має відбуватись. Взагалі, ця ідея дуже слушна, проте вона не нова. Це ідея, яка "літає" у повітрі останніх п'ять-шість років. Про це давно кричать експерти та моральні авторитети. Вони намагалися підняти це питання на загальнонаціональний рівень. Тимошенко ж у своєму посланні виклала цю ідею більш системно.

Ідея об'єднання на часі, оскільки країна знаходиться у кризі, при чому не в економічній, а у кризі майбутнього. Зараз країна не бачить ані свого майбутнього, ані свого місця у ньому. А світ змінюється катастрофічними темпами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ні Янукович, ні Азаров за круглий стіл не сядуть

Тимошенко наголосила, що залишилося всього 67 робочих днів для виконання десяти критеріїв, запропонованих Європейським союзом, без виконання яких не відбудеться підписання угоди. Зважаючи на це, ті провладні та опозиційні політики, які думають про майбутнє країни, вже взялися за цю справу. Є інформація, пакет законів, які треба проголосувати до саміту. І вже працюють робочі групи. Принаймні те, що можна робити, уже робиться.

Варто зауважити, що Тимошенко говорить про десять критеріїв, яких необхідно дотриматися. Одинадцятий, який стосується її звільнення, "не потребує консолідації зусиль усього суспільства та залишається на совісті Віктора Януковича". Проте, одним із найбільших важелів підписання Угоди про асоціацію — є саме звільнення Тимошенко. Справді, це те, що не залежить від Верховної Ради.

Люди, які відчувають свою відповідальність перед країною, навіть із провладного табору, - вже готові взятися за діло. Опозиція, наприклад, давно готова сідати, писати, говорити. Вже давно чекає величезна кількість законопроектів, які можна хоч зараз приймати. Вони стосуються ідей, озвучених Європейським Союзом: щодо виборчого права, реформи правосуддя, реформи правоохоронної системи, антикорупційної політики.Усе це напрацьовано. Але чи готова більшість відмовитися від корупційних схем і голосувати?

Тимошенко запропонувала відтермінувати літні парламентські канікули до виконання умов підписання угоди з ЄС. Але більшість навряд чи погодиться на таку ініціативу. Опозиція ж готова до цього, якщо порядок денний буде сформований саме із тих законопроектів, які потрібні країні. Але в жодному разі цього не буде, якщо повторюватимуть старий сценарій. Зараз усе залежить від того, якою буде воля провладної більшості.

Зараз ви читаєте новину «Влада має зрозуміти свою відповідальність за долю держави і підтримати ідею Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути