субота, 07 квітня 2012 12:43
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

Не можна змішувати радикалізм "Свободи" з ліберальними ідеями КОДу

Представники експертних кіл і науковці оприлюднили лист, у якому закликали лідерів української демократичної опозиції переглянути питання щодо участі партії "Свобода" у Комітеті опору диктатурі і подальшу співпрацю з цією політсилою.

Якби до мене звернулися, я б теж підписався під цим листом. ВО "Свобода" має достатньо малу кількість прихильників, які стоять на радикальних позиціях, що перелічені у зверненні (расизм, антисемітизм, ксенофобія, гомофобія - ред.). Цей радикалізм буде відлякувати виборців, які є протестно налаштовані, але не є радикалами за своєю природою і суттю. І лівий, і правий крайній радикалізм в принципі не додає нічого опозиції. Їх пов'язують тільки з певними діями щодо зміни існуючої системи. Я підтримую і розумію мотивацію людей, які написали цього листа. Не треба змішувати крайні радикальні течії з течіями, що повинні базуватись на якихось ліберально-демократичних ідеях. Така суперечливість може відштовхнути багато людей, які потенційно могли б підтримати інші партії КОДу на виборах до Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представники інтелігенції закликають лідерів опозиції виключити "Свободу" із КОДу

Важко сказати, чи піде опозиція на виключення "Свободи" з КОДу, але така вірогідність є. І вона достатньо висока. Ініціатором цього може бути і ВО "Батьківщина", і "Фронт Змін", і Українська народна партія й інші.

У КОДі прислухаються до позицій, висловлених у листі. Останнім часом усі відчувають, що громадянське суспільство набирає обертів. Воно набуває агресивно-наступальних тенденцій у хорошому сенсі. Починають вимагати від політичних партій виконання своїх обіцянок, відстоювання інтересів виборців, на які опираються ці політсили. Навіть Партія регіонів достатньо активно веде діалог з громадянським суспільством. Проте це інтереси виключно політичного характеру, бо в економічній сфері жодного діалогу немає. Роблять це для розширення своєї електоральної бази, бо бачать, що втрачають підтримку.

У "Свободі" вважають, що це черговий план, як роз'єднати опозицію перед парламентськими виборами. Однак опозиція — не однорідна, не єдина. Як можна об'єднати "ужа с ежом"? Що з цього вийде? Півтора метра колючого дроту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більшість звинувачень висмоктані з пальця" - "свободівець" про лист інтелігенції

Якщо "Свободу" таки виключать з КОДу, то розв'яжуть їй руки. Почнеться риторика, у якій будуть звинувачувати партії комітету у тому, що вони працюють на Банкову. "Свободівці" зможуть ще більше зосередитись на своєму радикалізмі і отримати бонуси від виборців, які сповідують їхні принципи. У свою чергу партії КОДу зможуть апелювати до виборців, що вони не підтримують партії, які базують свої ідеї на основі антисемітизму тощо.

Влада унаслідок цієї ситуації вже нічого не виграє. З тими трендами, що є в економіці, це неможливо, незалежно від того, що робитиме опозиція. Найбільший ворог цієї влади — це економічна ситуація, а не опозиція. Хоча риторика буде. Казатимуть, що навіть перед розстрілом не можуть об'єднатися.

"Свобода" все одно пішла б на вибори самостійно. А от там, де об'єднная може йти по мажоритарці, треба буде домовлятися. Однак домовленості будуть не на ідеологічному ґрунті, а суто технічні.

Зараз ви читаєте новину «Не можна змішувати радикалізм "Свободи" з ліберальними ідеями КОДу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути