пʼятниця, 06 квітня 2012 17:27

Представники інтелігенції закликають лідерів опозиції виключити "Свободу" із КОДу

Представники інтелігенції закликають лідерів опозиції виключити "Свободу" із КОДу
ВО "Свободу" звинувачують у етноцентричності та гомофобності. Фото: uapages.com

Представники інтелігенції закликали лідерів української демократичної опозиції переглянути питання щодо участі партії "Свобода" у Комітету опору диктатурі і щодо подальшої співпраці з цією партією.

"Партія Тягнибока називає себе "Свобода". Водночас, це принципово антиліберальна партія, яка часто, відкрито і недвозначно заперечувала ключові політичні та економічні свободи", - йдеться у відкритому листі, оприлюдненому у блозі на "Українській правді".

Вони наголосили, що представники "Свободи" часто видають себе у медіа за толерантних демократів. Утім, багато ознак вказують, що фундаментальні переконання партії відзначаються нетерпимістю до меншин і прагненням до виняткової форми етнократії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" запевнила, що Януковичу просто так не минеться приниження української нації

"Тягнибок і команда демонстративно плекають історію спротиву УПА нацистській окупації України. Попри це, деякі члени "Свободи" проявляють інтерес до праць представників фашистського руху Німеччини, що виходить за рамки винятково академічних зацікавлень. "Свобода" стверджує, що є проєвропейською партією. Але її етноцентричний і гомофобний світогляд прямо cуперечить принципам, на яких відбувалася європейська інтеграція. Об'єднання "Свобода" називає себе "всеукраїнським". Тим не менше, воно залишається регіональною партією, що розділяє, а не об'єднує Україну", - наголошується у листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" розкрила спецбригаду, яка через суди "риє" під опозицію

Представники інтелегенції також переконані, що "Свобода" непрямим чином допомагає московським неоімперіалістичним схемам, оскільки її громадська діяльність та відкриті заяви, як правило, поглиблюють відчуження і сприяють сепаратистським настроям у Західній та Південно-Східній Україні.

"З цих причин ми вважаємо, що "Свобода" не може належати до Комітету опору диктатурі і пропонуємо лідерам української демократичної опозиції переглянути питання партнерства з цією партією", - наголосили автори відкритого листа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лук'яненко хоче серйозно переговорити із Кличком та Тягнибоком

Вони також звернулися до тих українських виборців, хто підтримує європейську перспективу України: "Зростання політичної підтримки "Свободи" не допоможе, а лише перешкоджатиме процесу включення України в Європу, поглибить міжнародну ізоляцію нашої країни і буде наносити шкоду її іміджеві у світі. Це ускладнить внутрішню консолідацію, геополітичну стабілізацію та міжнародну інтеграцію молодої української держави".

"Якби "Свободи" не існувало, Кремль змушений був би винайти таку партію", - переконані вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У КОДі кажуть, що не збираються виганяти Тягнибока

У відкритому листі наголошується, що підтримка кандидатів від "Свободи" демократичними опозиційними партіями на майбутніх парламентських виборах може бути використана владою та Партією Регіонів з метою дискредитації української демократичної опозиції, а відповідно – для відновлення втраченої підтримки Януковича та його партії у східній та південній частинах України.

"Ми закликаємо усіх українців висловити свою незгоду з ідеологією "Свободи" заради демократичного, толерантного, відкритого і рівноправного українського суспільства",- підсумували автори листа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок розповів, як зміцнити КОД зсередини, щоб влада не розвалила організацію

Загалом листа підписали більше 40 представників української інтелігенції, серед яких науковці, журналісти та громадські діячі

Зараз ви читаєте новину «Представники інтелігенції закликають лідерів опозиції виключити "Свободу" із КОДу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

193

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути