Ексклюзиви
понеділок, 07 травня 2012 12:13
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

Бойкот Євро не допоможе звільнити Тимошенко

Німеччина висловила свою готовність прийняти на курс лікування екс-прем'єра Юлію Тимошенко. У ЄС стурбовані порушенням прав людини в Україні і заявили про припинення ратифікації Угоди про асоціацію, політики бойкотують ЧЄ-2012.

Володимир Путін теж сказав, що Росія готова лікувати ув'язнену "у будь-який зручний для неї і для влади України час". Адже діяння Тимошенко визнали Путіна співучасником кримінального злочину. Тому він не може по-іншому реагувати на ці події.

Якби їй дозволили лікуватись за кордоном, то це рішення було б суто політичним. Український Кримінально-процесуальний кодекс не передбачає такого лікування. Наші громадяни відбувають покарання і лікуються у закладах пенітенціарної системи України. Це якщо говорити з точки зору закону.

Зрозуміло, що людина неординарна — колишній прем'єр-міністр. Це був би прецедент, що тягнув би за собою вимогу дозволяти таке лікування всім, хто його потребує. Крім того, якщо Тимошенко буде за кордоном, то тиск на українську владу буде ще більшим. Витримати його буде вкрай важко. Вже зараз маємо ізоляцію. Є 12 президентів, які відмовились їхати на матчі Євро-2012. Думаю, що їх буде 18. Приїде Броніслав Коморовський, який буде транслятором загальної думки європейських лідерів, і передасть її президенту Віктору Януковичу. Скоріш за все, Польща як була, так і буде адвокатом України.

Однак усе це не допоможе випустити Тимошенко з в'язниці. До парламентських виборів навряд чи буде прийняте якесь політичне рішення щодо неї. Перед виборами її не можна відпускати і залишати без контролю. Влада отримала б серйозного опонента. Ще й звільнили б не через правові, а політичні мотиви. Це був би програш для влади, тому що не встояли перед тиском, втратили б електорат. Тимошенко за кордоном була б постійно присутня в медіа і стала б сильною фігурою.

Зміни у законодавстві — єдиний вихід. Це можуть зробити, щоб не втратити обличчя. Якщо новий парламент проголосує за декриміналізацію статей, щодо яких звинувачують Тимошенко, тоді це стане можливим. Однак до проведення Євро ніхто цього робити не буде.

Якщо говорити про перспективи для опозиціонерів у разі виїзду Тимошенко за межі країни, то вони вже відкрилися. При чому це відбувається незалежно від того — Тимошенко за кордоном чи у в'язниці. Боротьба за звільнення Тимошенко вигідна політикам. Наприклад, у Віталія Кличка відкрилися ті ж можливості, що і у Арсенія Яценюка. Колишній спікер змістився в електоральний бік Тимошенко і звільнив певну нішу, що стосується саме виборців, які розглядали його, як певну альтернативу. Тепер вони можуть перейти до Кличка або Гриценка.

Щодо партії "Батьківщина", то її ядро поки залишається. Вона отримала нове дихання з приходом туди Яценюка. Він — політик досить харизматичний. Став лідером, якого партія втратила і на цьому буде утримуватись.

Зараз уся політика будуватиметься з огляду на 2015 рік — час виборів президента.

Зараз ви читаєте новину «Бойкот Євро не допоможе звільнити Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути