Ексклюзиви
вівторок, 23 листопада 2010 08:30

"Зженуть мене з роботи — я їх теж у спокої не лишу"

У понеділок, 22 листопада, у Києві відбулися акції протесту підприємців з усієї країни проти нового Податкового кодексу. Пікетували Адміністрацію президента на вул. Банковій. 18 листопада Верховна Рада прийняла цей документ. Напередодні до 30 тис. представників малого бізнесу виступали проти. "ГПУ" розпитала підприємця, який повернувся зі столиці, про його очікування.

52-річний Павло Маринович 10 років торгує взуттям на Зубрівському ринку у Львові. Зі столиці приїхав о четвертій ранку. О 9.00 був на робочому місці.

— Як ішли під Кабінет Міністрів, побачили напис: "Ми прислухаємося до вашої думки". Прислухалися? Ми ж кричали: "Азарова геть! Ні новому Податковому кодексу!". Хочуть нас підвести під єдиний податок, — розповідає Маринович. — Треба буде вести облік усього товару за останні кілька років. Мати підтверджуючі документи, де взяли товар. Жоден оптовий ринок таких паперів не видає. А ще завести касовий апарат. Зараз людина щось купує — я їй кілька гривень обов'язково скину. З апаратом такого не буде. Там за кожну недораховану гривню можуть штраф упаяти. Про людей не думають. Азаров каже: "Нам не потрібні блошині ринки". Насправді він боїться незалежних людей.

Павло — корінний львів'янин. Неодружений, живе у двокімнатці в панельному будинку. За фахом — інженер. Працював на заводах "Лорта" і "Львівприлад".

До павільйону заходить чоловік у чорному пальті, кладе квитанцію у черевик на вітрині.

— Мафія прийшла, — жартує Маринович і дає йому 10 грн. Той відраховує 50 коп. решти. — Це у нас щоденний ринковий збір (голова Державного комітету з питань підприємництва і регуляторної політики Михайло Бродський днями заявив, що уряд ринковий збір скасував. — "ГПУ"). — Ще є місячна оренда — 410 гривень за мої 5 "квадратів". Плюс за патент викладається 100 гривень на місяць. І ще 110 — на охорону. Електрику оплачую по лічильнику. Усе разом виходить майже 1,5 тисячі. А влітку тишком ввели закон про обов'язковий пенсійний внесок. Це ще 286 гривень. Чистого прибутку виходить небагато. Після свят узимку, буває, що й 700 гривень на місяць не назбирується. В інші місяці — 2–3 тисячі.

— Якщо президент підпише кодекс, матиму один вихід — залишити бізнес. Але якщо вони мене з роботи зженуть, я їх теж у спокої не лишу.

 

 

Із малого бізнесу почнеться загальнонаціональний протест

— Протести в державі наростатимуть, — каже бізнесмен 32-річний Руслан Зоря з Черкас. — Після Податкового кодексу приймуть Пенсійний, Трудовий, і знову влада змусить людей вийти на вулиці.

Руслан має агентство нерухомості "Зоря". Надавав посередницькі послуги. Півроку як призупинив роботу.

— Ринок нерухомості стоїть. Думав зайнятися виробництвом пластикових вікон. Але тепер, очевидно, закриюся. Люди бачать, що їхній справі буде кінець із новим кодексом. І справа не в тих 300 гривнях до Пенсійного фонду. Влада системно знищує малий бізнес. Знайомий в Києві розповідав, що два тижні не може контейнери з одягом розмитнити. Змушений або провозити контрабанду, або на митниці давати хабарі. А по новому кодексу, треба буде чек на кожен товар. Воно ніби й законно. Але вкупі з хабарництвом той новий кодекс знищить підприємця.

Руслан переконаний, що підприємці не затихнуть. Бо в них є два виходи: або опирайся, або закривайся.

Віталій ІВАНЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «"Зженуть мене з роботи — я їх теж у спокої не лишу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути