пʼятниця, 29 листопада 2019 05:25

Зросте мінімальна пенсія

1 грудня мінімальна пенсія в Україні зросте з 1564 до 1638 грн. Максимальну, замість нинішніх 15 640 грн, підвищать до 16 380 грн. Виплати перерахують через зростання прожиткового мінімуму. Він становитиме 2027 грн на особу за місяць.

Виплати не підвищать працюючим пенсіонерам. На більшу суму зможуть розраховувати після звільнення. Дітям війни додадуть по 66,13 грн, жертвам політичних репресій — по 54 грн. На 20% зростуть пенсії українців, які живуть у гірських районах.

— Пенсію треба підвищити хоча б до 5 тисяч гривень. На нинішню суму нереально прожити, якщо немає інших доходів, — каже економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Мінімальну пенсію зараз мають 40 відсот­ків українців. Максимальну — не більше процента. В основному військові й депутати.

На 40 грн зросте мінімальний розмір аліментів на дитину. На неповнолітніх до 6 років один з батьків має сплачувати 889,5 грн, від 6 до 18 років — 1109 грн.

Збільшиться максимальний розмір місячної допомоги по безробіттю — до 8408 грн.

У середині грудня запрацює мобільний додаток для смартфонів "Дія". Через нього водії зможуть замовляти собі електронні права.

Для цього у програму потрібно внести дані з оригінального посвідчення. Сервіс мав запрацювати у листопаді.

Цифрові права будуть дійсні по всій Україні. Для виїзду за кордон необхідно брати оригінальний документ.

— Водії зможуть показувати патрульній поліції права зі свого смартфону. Міститимуть QR-код. Правоохоронці по ньому зможуть перевірити, чи дійсно людина має права, — каже перший заступник міністра цифрової трансформації 37-річний Олексій Вискуб.

Наступного року в додатку можна буде замовляти інші документи — студентський квиток, ідентифікаційний номер, паспорт.

20 грудня в обігу з'являться нові банкноти номіналом у 50 грн. Матимуть удосконалену систему захисту.

— Також запустимо нову монету номіналом у 5 гривень. Наступного року — у 10, — каже директор департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко. — Монети можуть служити до 20 років. А паперові ж гроші зношуються за 12 місяців. Завдяки монетам зекономимо до мільярда гривень на друк банкнот.

Із 25 лютого в обігу з'являться нові банкноти номіналом у 200 грн, додають в НБУ.

У грудні запрацює нове правило державних будівельних норм. За ним, будинки можна зводити без обов'язкової радіоточки в кожній квартирі. Вона має бути тільки у кімнаті консьєржа і технологічних приміщеннях.

— За старими вимогами, радіоточки мали бути в кожній кімнаті й на кухні. Та їх зараз не використовують. Всі мають інтернет, — говорить заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, 48 років.

У перший місяць зими пройдуть місцеві вибори у 96 нових об'єднаних територіальних громадах. Ще 23 ОТГ очікують отримати рішення Центрвиборчкому про призначення голосувань.

В Україні вже є 1002 громади.

1 грудня всі контрольно-пропускні пункти по лінії розмежу­вання на Донбасі — перейдуть на зимовий графік роботи. Працюватимуть щоденно з 8:00 до 17:00. Восени лінію розмежу­вання перетнули понад 3,2 млн людей та 389 тис. машин.

У грудні українці працюватимуть 21 день. Буде три вихідні в будні дні та дві робочі суботи.

Вихідним буде Різдво 25 грудня, 30 і 31. Дні потрібно буде відпрацювати 21 і 28 грудня, постановив уряд.

Новорічні канікули триватимуть із 29 грудня по 1 січня.

Зараз ви читаєте новину «Зросте мінімальна пенсія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути