Ексклюзиви
пʼятниця, 06 грудня 2019 00:20

Змінилися правила перетину лінії розмежування

Наприкінці листопада почали діяти нові правила в'їзду і виїзду людей і переміщення товарів між окупованими територіями Донбасу та Україною. Їх затвердив Кабінет міністрів.

— Тепер громадяни можуть пройти українські блокпости не тільки з паспортом України, а й із закордонним або тимчасовим посвідченням, — каже 42-річна Тамара Василенко з окупованого Донецька. Їздить кілька разів на місяць у Маріуполь. — Для жителів ОРДЛО нові правила зручні, бо можна забути чи загубити один із документів. Тоді досить пред'явити інший і не створювати черги. Також діти до 14 років можуть їздити за закордонним паспортом чи за свідоцтвом про народження. Від 14 років — ще за внутрішнім паспортом. Коли дитина повертається на окуповану територію, не треба нотаріально засвідченого дозволу на це від другого з батьків. Раніше вимагали.

Діти, які народилися на окупованій території і не мають свідоцтва про народження державного зразка, можуть потрапити до України з одним із батьків і документами бойовиків, що підтверджують народження на окупованій території. Україна такі документи визнає.

У перші дні дії нових правил перетину КПВВ жителі окупованих територій не знали про нововве­дення.

— Державна прикордонна служба та інші органи не провели інформаційної кампанії. Тільки зараз мешканці ОРДЛО через соціальні мережі й інтернет почали більше дізнаватися про зміни, — каже аналітик Благодійного фонду "Право на захист" Ірина Пецко, 34 роки.

З нових правил перетину лінії розмежування також виключили термін "ручна поклажа". Тепер мешканці окупованих територій можуть провозити необмежену кількість речей.

Зараз ви читаєте новину «Змінилися правила перетину лінії розмежування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути