пʼятниця, 14 вересня 2018 05:41

Жінок-військових урівняли в правах із чоловіками

6 вересня Верховна Рада 247 голосами ухвалила закон про рівні права чоловіків і жінок в армії. Жінки-військовослужбовці матимуть рівний доступ до посад та військових звань, однаковий обсяг відповідальності.

Законопроект подала Ірина Суслова, голова підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації. Документ має протягом 15 днів підписати президент Петро Порошенко.

У Збройних силах проходять службу понад 25 тис. жінок. Із них понад 3 тис. — офіцери. Близько 7 тис. жінок є учасниками бойових дій на Донбасі.

— Закон допоможе наблизити українську армію до тих стандартів, які діють у найсильніших країнах світу — США, Канаді, Ізраїлі, — каже волонтерка Марія Берлінська, 30 років. Виступила ініціатором законопроекту. — Воюємо з Росією, а розбудовуємо армію за зразком ворога. Там збройні сили — чоловічий закритий клуб, а жінки — або обслуговуючий персонал, або об'єкт сексуальних домагань.

2016 року я провела соціологічне та юридичне дослідження. Виявилося, що жінки в зоні військових дій на Донбасі перебувають нелегально або напівлегально, — додає волонтерка. — Снайперкам і гранатометницям у військових квитках записують професії швачок та кухарок. А загиблих не обліковують як бойові втрати. Після повернення з зони бойових дій жінки не мають пільг чи надбавок до зарплат, не можуть продовжити військову кар'єру.

Міноборони розширило на 63 позиції список посад, які можуть обіймати жінки.

— За новим законом, вік перебування жінки в запасі збільшився до 60–65 років, — говорить Берлінська. — Раніше становив 50 років без огляду на військову спеціальність. Зрівняли віковий ценз при прийнятті на військову службу. Тепер це не 40 років, а 45–60, залежно від військового звання. Також урівняли призначення до складу добового наряду, направлення у відрядження та проходження військових зборів.

Жінки досі не можуть служити в десантно-штурмових військах.

— Також не допущені до роботи на глибині та з вибухівкою, — каже ініціаторка закону. — Немає військових ліцеїв для дівчат. Жінка може бути полковником психологічної служби, але їй не дадуть командувати бригадою.

Прийняли закон для бійців, які загинули не під час військової служби

6 вересня Верховна Рада ухвалила закон, який вирішує проблеми дискримінації родин загиблих.

— Цей закон для бійців, які загинули не під час військової служби, а померли вдома. А якщо помираєш не в статусі військовослужбовця, то, незважаючи на всі подвиги, сім'я лишиться з усіма проблемами сам на сам, — каже Вік­торія Лавренюк, юрист громадського об'єднання "Юридична сотня". — Допомогу родина може отримати, якщо смерть настала протягом трьох місяців після звільнення зі служби. Обмеження за терміном необхідне для уникнення зловживань.

Сума допомоги становить майже 800 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Жінок-військових урівняли в правах із чоловіками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути