вівторок, 29 листопада 2011 05:45

Зінаїда Лозовська поминала однокласників

У Черкасах в суботу о 10.00 біля пам'ятника жертвам Голодомору стоять двоє чоловіків. За годину тут розпочнеться молебень. Організатори налаштовують техніку.

70-річний Вадим розповідає товаришу про Мойсея.

— Ви знаєте, скільки тої пустелі — 30 на 40 кілометрів. Це так, як від Черкас до Сміли. А Мойсей водив їх 40 років. За цей час можна в Америку дійти. По колу водив. Це щоб дух рабський витравити з душі.

— Ото й водив, доки останній раб не помер, — відповідає 80-річний Пилип. — Отак і в нас: доки будуть живі ті, кому не видавали паспортів, то нічого не зміниться в нашій державі.

— У наших жилах іще тече страх 1933-го, 1947-го. Я добре пам'ятаю 1947-й. Мені було 7 років, коли чухрав із берестків листя й мати варила баланду. Жінка моя дивується: "Що ти так багато хліба їси?". А це генетичне. Не тому що немає чого їсти, а просто хліба хочеться. Гляну на стіл — нема хліба, збираюся і йду в магазин.

У райцентрі Тальне на Черкащині після 16.00 іду вулицями вечірнього міста. З-поміж кількох десятків будинків свічки горять у 74-річної Марії Щур та колишньої вчительки 92-річної Зінаїди Лозовської.

— На мій вік припали всі три українські Голодомори, — розповідає Зінаїда Владиславівна. — Запрошує до столу, пригощає варениками. — Народилася 1919 року на Поділлі. Першого Голоду 1921-го в нас не було. Зате 1932–1933 роки пам'ятаю добре. Мені було 13. Померли мої подружки-сусідки. Загалом півкласу загинуло. Я рвала лободу, а мама з неї суп варила. Ми мали корову і так урятувалися.

До війни родину Лозовських як етнічних поляків змусили переселитися від польського кордону. Вони осіли в Тальному.

— І голод 1947 року добре пригадую. Ми з чоловіком учителювали. Бувало, зранку встану, а ноги в черевики впхнути не можу — так розпухли. Ледве дотягли до нового врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Зінаїда Лозовська поминала однокласників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути