вівторок, 16 липня 2019 00:25

"Заробітчани самоорганізовуються, будують місцеву економіку"

Автор: WWW.UKR-SOCIUM.ORG.UA
  Соціолог Національної академії наук України Олена Бородіна: ”Селяни займаються господарством напівлегально. Бо це для них не бізнес, а спосіб життя”
Соціолог Національної академії наук України Олена Бородіна: ”Селяни займаються господарством напівлегально. Бо це для них не бізнес, а спосіб життя”

Із 2009 року сільське населення України скоротилося на 16%. Із 5,6 млн праце­здатних селян віком від 15 до 70 років понад 2 млн виїхали на заробітки в інші країни чи міста. Про це повідомляють у Національній академії наук України.

— Без селян не зможе розвиватися будь-яке суспільство. Бо вони виробляють продукцію, що споживає вся країна, — каже соціолог НАНУ 60-річна Олена Бородіна. — Українські селяни використовують для цього традиційні методи та ручну працю. Зберігають екологічну безпеку та біорізноманіття на територіях, підтримують стан лісових і водних ресурсів.

Чому виїжджають?

— У селі немає роботи. Лише 500 тисяч українських селян працездатного віку працюють в агропідприємствах. Решта два мільйони — самі на себе. У світі таких людей не викидають із соціального процесу. А в Україні їм не нараховують стаж, не гарантують пенсійного забезпечення, не дають виплат у зв'язку з хворобами чи втратою працездатності. Люди займаються сільським господарством напівлегально. І робитимуть так завжди. Бо для них сільське господарство не бізнес, а спосіб життя.

Як це впливає на економіку?

— У пошуках засобів для існування люди знайшли роботу. Сільрадам не треба створювати їм робочі місця. Якщо держава почне легалізовувати таку працю — краще не стане. Селян треба стимулювати до цього шляхом субсидування, навчання, створення виробничої та освітньої інфраструктури.

Як впливають на селян заробітки за кордоном?

— Змінюють їхній світогляд. Заробітчани витрачають гроші на ремонт доріг, шкіл, дитсадків. Самоорганізовуються, будують місцеву економіку. Окрім грошей за кордоном, селяни набираються знань.

З іншого боку, країна втрачає людей. Заробітчани живуть у стресі, бо далеко від дому. Руйнуються шлюби, діти залишаються без нагляду.

Як зупинити відтік робочої сили?

— Україна займає перші місця з експорту сировини: зерна, олії. Їхнє виробництво не створює великі ланцюги доданої вартості, в ньому незадіяна велика кількість людей. Тому роботи немає.

Держава має створити ринки, де селяни продаватимуть готову продукцію з великою доданою вартістю. Коли люди побачать результати ­своєї праці — не захочуть нікуди ­їхати.

Що зміниться з населенням за 5–10 років?

— Це залежатиме від того, як змінять земельну, аграрну та сільську політику. Якщо розвиватимуть індустріальне господарство й нарощення експорту, то селяни продовжать виїжджати. А якщо забезпечать гідні умови праці — повертатимуться додому.

Зараз ви читаєте новину «"Заробітчани самоорганізовуються, будують місцеву економіку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути