Ексклюзиви
четвер, 30 квітня 2020 07:55

Запрацюють продовольчі ринки

Автор: УНІАН
  Продавці торгують овочами і фруктами на Столичному ринку в Києві 27 квітня. Всі в масках і рукавичках.  ­Торгівля не припинялася з початку карантину. Подібні базари мають щодня дезінфікувати. Їх перевіряють фахівці Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту прав споживачів
Продавці торгують овочами і фруктами на Столичному ринку в Києві 27 квітня. Всі в масках і рукавичках. ­Торгівля не припинялася з початку карантину. Подібні базари мають щодня дезінфікувати. Їх перевіряють фахівці Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту прав споживачів

В Україні відновлять роботу продовольчі ринки. Їх щодня перевірятимуть працівники Держслужби із питань безпечності харчових продуктів і захисту прав споживачів.

Продавці та покупці мають бути в масках, їм мірятимуть температуру. Адміністрації повинні установити на входах антисептики та щовечора прибирати і дезінфікувати приміщення. Торговцям слід сидіти за захисними екранами і на відстані 3 м одне від одного.

— Щодня отримуватимуть дозвіл на роботу. Якщо ринок порушить правила, зможе запрацювати за тиждень, — каже головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, 40 років.

Рішення ухвалили після мітингів підприємців. 25 квітня у місті Кам'янське на Дніпропетровщині ті штурмували центральний базар, зірвали замки на металевих воротах і почали працювати. За два дні в райцентрі Хуст на Закарпатті торговці перекрили трасу Мукачево-Рогатин. Мітинги пройшли в Полтавській, Чернівецькій, Одеській, Херсонській, Львівській, Запорізькій, Вінницькій областях.

Карантин в Україні зніматимуть у п'ять етапів. Між кожним буде 10 днів. Запускатимуть за умови постійного зниження кількості інфікованих.

Дозволять гуляти в парках, відкриють велопрокат, автомийки, частину салонів краси. Працюватимуть нотаріуси, адвокати й ­аудитори.

На другому етапі відкриють побутові магазини, кінотеатри просто неба, спортзали, готелі. Відновиться навчання випускних класів.

Далі запрацюють торговельно-розважальні центри, театри, бази відпочинку, міжміське сполучення в межах областей.

На четвертому і п'ятому етапах запустять метро і наземний транспорт, відкриють освітні заклади, ресторани і кафе.

— Якщо кількість хворих знижуватиметься, то другий, третій і четвертий етапи можуть початися одночасно, — каже прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 44 роки.

На 29 квітня в Україні коронавірус підтвердили у 9866 людей. Вилікувалися 1103 осіб, померли — 250. Найбільше хворих у Чернівецькій області — 1489.

На в'їзд і виїзд закриті райцентри Олешки і Каховка на Херсонщині, Подільськ Одеської області, місто Почаїв Кременецького району на Тернопільщині. Навколо міст виставлені патрулі.

Спалах інфекції стався у Харківській обласній психлікарні — 11 хворих. У Запоріжжі закрили гуртожиток, де хворобу діагностували в 13 людей.

Із 21 квітня ізольований на два тижні дев'ятиповерховий гуртожиток на вул. Освіти, 5, у місті Вишневе під Києвом. Коронавірус виявили у 78 із майже 300 мешканців, померли двоє 47-річних людей. Жили на різних поверхах.

Навколо дому натягнута стрічка, чергують поліцейські й Нацгвардія. На подвір'ї в наметі мешканців тестують на недугу.

Їжу людям через патрульних передають родичі. Продукти і воду звозять волонтери. Міська влада організовувала рознос по квартирах продуктових наборів: цукру, борошна, олії, макаронів і йогуртів.

— Подруга живе в цьому домі. Розуміє, що перехворіють усі. Гуртожиток — найгірше місце для самоізоляції, бо туалет і кухня спільні, — говорить 39-річна Оксана Хмельовська.

Гуртожиток поділений на блоки. У кожному — три кімнати з одним туалетом і ванною. Кухня одна на три блоки.

— Більшість хворих у тому крилі, де мешкала померла. З нею багато хто товаришував. Нібито жила із 12-річним сином, — розповідає по вайберу мешканка. Просить ім'я не називати. — Людмила мала пневмонію і звернулася до лікаря. Сказав лікуватися вдома. Коли її не стало 14 квітня, кімнату опечатали, виставили пат­рулі. За три дні помер сусід із восьмого поверху. Люди почали бити на сполох — самі дезінфікували блоки, обробляли поручні, двері.

Райцентр Подільськ на Одещині закрили після того, як коронавірус виявили у 32 працівників районної лікарні.

— Пускаємо лише машини, які везуть продовольство, засоби захисту рослин, костюми з масками та паливно-мастильні матеріали, — говорить заступник міського голови Анатолій Корочовий, 60 років. — Людям, які працюють на підприємствах критичної інфраструктури — видали спецперепустки. Транспорт і таксі не їздять.

— Есть масса дураков, которые пренебрегают правилами. Толпами стоят у банков, лезут на плечи в аптеках, — каже містянка Ольга Паскалова, 35 років. — Ціни на продукти підвищилися. Раніше віддавала майже 500 гривень, а зараз за той самий набір — 800. Вулиці не миють, як треба. Щось злегка бризкають. Патрулі ніби і є, але натовпи нікуди не діваються. Лікарі не забезпечені необхідним. Але бояться про це говорити.

У селі Зоря Рівненського району із 28 квітня запровадили комендантську годину. Із 20:00 до 8:00 заборонено ходити і їздити вулицями. На в'їздах стоять патрулі.

Виявили 28 хворих із понад 5 тис. населення.

— Люди до обмежень ставляться із розумінням, — говорить місцева Раїса Юхимчук. — По селу їздить автомобіль із гучномовцем. Закликає лишатися вдома.

Навколо Почаєва Кременецького району на Тернопільщині виставили чотири блокпости. У місті — понад 80 хворих, станом на 28 квітня.

— Місцева та Кременецька райлікарні підготовлені до прийому пацієнтів. Ситуація напружена. Багато людей контактували з інфікованими, — додає голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш.

Зараз ви читаєте новину «Запрацюють продовольчі ринки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути