Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2019 06:41

За спалювання трави садитимуть до в'язниці

З потеплінням українці почали спалювати торішні бур'яни. Від початку березня в Україні щодня згорають сотні гектарів сухої трави, очерету або лісу. Це шкодить рослинам, тваринам, ґрунту та повітрю, кажуть екологи.

Найбільше пожеж на Закарпатті — 346 з початку року. Протягом доби — 18 березня — рятувальники Київської області гасили суху траву 104 рази. У селі Владин Новоград-Волинського району Житомирщини від спалювання бур'яну згорів сінник.

На Одещині гасили очерет майже добу. Зайнявся 19 березня об 11:34 у Кілійському районі, на 8-му км автошляху Вилкове – Одеса. Вогонь поширився на 20 га лісу та 30 га очерету. Вранці 20 березня пожежу загасили. На місці працювали 58 рятувальників та літак ­Ан-32П, долучилися 13 жителів із довколишніх сіл.

На Рівненщині служби виїжджають гасити суху траву по 10 разів на добу. Таке спостерігають із початку потеп­ління, кажуть.

— Поблизу ставків хтось підпалив поле трави, — згадує Віра Захарчук із Здолбунова Рівненської області. — Коли я побачила вогонь, він був за 10 метрів від автозаправки. Викликала рятувальників. Пізніше дізналася, що там горить не вперше.

За спалювання сухої трави і дерев ­передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 170 до 1500 грн. Коли є матеріальні збитки чи загиблі, винний може понести кримінальну відповідальність — до 10 років тюрми.

— Коли рятувальники погасять пожежу, ми їдемо на згарище і шукаємо тварин, які вижили. Виходжу­ємо їх. У березні були на 14 таких полях, — розповідає 33-річна Марія Микитюк, керівник громадської організації "Крила птаха".

— Нещодавно їздили на поле біля Ірпеня на Київщині, яке палало не вперше. Побачили згарище, у землі багато вигорілих нір, кожні 10 метрів знаходили мертвих кротів і мишей. Весняні підпали — це не природне явище. Загорання можливі лише влітку чи восени, коли тримається спека. Тварини до цього генетично готові й можуть врятуватися. Навесні цього не очікують. Перебувають у глибокій сплячці. Навіть якщо прокинуться, то не зможуть втекти, бо ще слабкі. У комах і птахів узагалі немає механізму захисту від вогню. У земляних норах сплять зайченята та лисенята. Під час пожеж згорають або задихаються.

Зараз ви читаєте новину «За спалювання трави садитимуть до в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути