пʼятниця, 30 березня 2018 06:00

Лікарі просять пацієнтів підписувати з ними договір

Із 2 квітня українці зможуть вибирати сімейного лікаря. Зі спеціалістом підписуватимуть декларацію про співробітництво. Її вноситимуть у комп'ютерну базу.

Для укладання угоди з лікарем необхідно надати свої паспортні дані, ідентифікаційний код і номер мобільного телефону. За дитину до 14 років декларацію укладає один із батьків. Треба мати свідоцтво про народження.

Лікарні почали агітувати українців. Розклеюють плакати, в яких запрошують підписати угоду з їхніми медиками. У Києві міський центр здоров'я розвішує оголошення з телефонами поліклінік, де пацієнти зможуть укласти декларацію, не приходячи на прийом. Столичні терапевти й педіатри обдзвонюють людей. Пропонують укладати з ними договори.

— Ніколи раніше наш терапевт не дзвонила сама. Був у шоці, коли побачив, як на мобільному висвітився її номер, — говорить 29-річний Сергій Іваненко. — Розпитувала, як почуваюся, чи не потрібна її консультація чи якась медична допомога. Жартувала. Казала, якщо захворію, то можу дзвонити їй у будь-який час доби. Навіть уночі. Вислухає симптоми і скаже, як лікуватися. Тільки щоб усе це мати — маю підписати з нею контракт.

У райцентрі Коломия Івано-Франківської області педіатри районної поліклініки почали обходити родини із дітьми.

— Вранці чую дзвінок у двері. Відчиняю, а це наша дільнична педіатр стоїть. Прийшла перевірити, як здоров'я у молодшого сина. Кілька днів температурив, — каже місцева Ольга Саламаха, 33 роки. — Роззулася, бахіли одягла. Дитину й мене розпитала, температуру поміряла. Другому малому "барбариску" дала. А в кінці лишила саморобний буклетик з інформацією про неї і як укладати договір.

За кожного пацієнта лікар отримуватиме гроші. За великої кількості клієнтів зможе мати до 50 тис. грн зарплати, прогнозують у Міністерстві охорони здоров'я.

Підписати декларацію з лікарем необхідно до 2020-го. Хто цього не зробить, зможуть потрапити на прийом до спеціаліста лише за гроші.

У МОЗ відкрили "гарячу лінію" з питань медичної реформи. Дзвінки прий­мають за телефоном 1545.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі просять пацієнтів підписувати з ними договір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути