вівторок, 13 березня 2018 00:15

Уперше в Україні лікарі сформували немовляті стравохід

— На УЗД дізналася, що донька народиться без частини стравоходу. Сподівалися — це помилка й дитина буде здоровою. Але почали шукати лікарів. Нам пропонували формування стравоходу з товстої кишки. Це дуже небезпечна операція. Довідалися, що польський дитячий хірург відновлює стравохід із меншими травмами, — розповідає мати новонародженої.

Своє прізвище та ім'я дитини не називає. Її донька мала діагноз атрезія стравоходу, тобто відсутність частини органа. Півторамісячному немовляті лікарі сформували стравохід малотравматичним способом у Львівському Охматдиті.

Операцію робив дитячий хірург Вроцлавського медуніверситету Даріуш Патковський разом із львівськими лікарями Андрієм Дворакевичем, Романом Ковальським, Олегом Ленівим і Олександром Колодієм.

— Це не генетичне захворювання. Під час формування органів у дитини стався збій. Батькам більш як 40 років. Це їхня перша дитина, — каже 43-річний Андрій Дворакевич.

Сім'я живе на Київщині. Батько родом із Тернополя, мати — з Луганська. Дитину народжувала в столичному пологовому будинку.

— Власний стравохід вважається в медицині золотим стандартом. Якщо між його частинами великий проміжок — зшити їх неможливо. Нестачу заміщують частиною товстого кишечника. Проводять таку операцію тільки відкритим способом. Розрізають грудну клітку, за необхідності — кілька разів. Ми оперували малотравматичним шляхом. Зробили два проколи у грудній клітці діамет­ром по 3 міліметри і через них за допомогою торакоскопічного обладнання стягували частини стравоходу між собою. Під час роботи дивилися на монітор, куди виводиться збільшене зображення.

Оперували дитину у два етапи з проміжком у п'ять днів.

— Стравохід немовляти за розмірами, як кулькова ручка, — до 10 сантиметрів завдовжки, — пояснює професор, дитячий хірург Роман Ковальський, 57 років. — У дитини посередині бракувало майже 6 сантимет­рів. За перший етап операції зменшили проміжок до 2 сантиметрів за допомогою стягування частин стравоходу. Також відділили нижній його сегмент від дихальних шляхів. За другий етап зшили стравохід докупи. Потім ще двічі проводили бужування — розширення того місця, де стравохід був зшитий. Дитина вже готується до виписки. Їсть самостійно через рот.

Операція минула без ускладнень.

На 3 тис. дітей одна народжується з таким діагнозом, каже Роман Ковальський. Патологію виявляють після 22-го тижня вагітності. До 1970-х в Україні такі новонароджені помирали. Перші успішні операції робив Роман Ковальський із командою лікарів.

Професор Даріуш Патковський з 2011-го провів 36 операцій за новою методикою формування стравоходу малотравматичним способом у кілька етапів.

— Дівчинку прооперували на волонтерських засадах. Батьки витратилися тільки на медикаменти, — зауважує Андрій Дворакевич. — За курс лікування за кордоном у родини просили 10 тисяч євро. Найдорожче в таких операціях — одноразовий хірургічний матеріал. Може коштувати й 600 євро.

Зараз ви читаєте новину «Уперше в Україні лікарі сформували немовляті стравохід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути