середа, 26 серпня 2009 08:24

Восьмеро загинули від вибуху метану

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Віталій Ладигін із дружиною Оленою на лавці біля лікарні профзахворювань у Донецьку
Віталій Ладигін із дружиною Оленою на лавці біля лікарні профзахворювань у Донецьку

На шахті ім. Кiрова в мiстi Макіївка Донецької області у недiлю вибухнув метан. Під землею на глибині 150 м у той час працював 141 гірник. Восьмеро загинули. Семеро смертельно отруїлися продуктами горіння, один помер від перелому черепа. У лікарню потрапило 13 шахтарів, шестеро з них у важкому станi.

На лавці бiля Донецької обласної лікарні професійних захворювань сидять, притиснувшись, чоловік і жінка.

— Я всего два месяца работаю после техникума промышленной автоматики, — розказує майстер із вентиляції і техніки безпеки Віталій Ладигiн, 22 роки. — Смена только началась. Измерять загазованность моя задача. Все было в норме. Вдруг пошла пыль, все стало черным. И даже тогда показания прибора для измерения метана и углекислого газа остались по нолям.

21-рiчна дружина Олена говорить російською:

— Віталік подзвонив: "Живий-здоровий, не переживай, дивися новини". Коли їхала, таксист розповів про вибух. Ми одружилися два тижні тому.

Заходимо в лікарняну палату. На ліжках лежать четверо колег Віталія.

Чоловік на вигляд років 50 називатися не хоче. Розповідає:

— Почув вибух, побііг туди, де готували нову лаву. Головний інженер Ігор Андрюшкин з Ігорем Урмановим пішли у бік вибуху. Обидва у важкому стані. Загинули хлопці, які готували лаву. Едуард Некрилов і Сергій Слівканіч були в респіраторах, пішли на виручку і теж на смерть отруїлися. У нас вся апаратура налаштована на метан, але там був чадний газ, ми всі тут його хапонули. Він без кольору і запаху.

Шахту вважають небезпечною. На цій же ділянці у травнi 2001-го загинуло 10 людей. Епіцентр вибуху засипаний породою. Там працюють експерти і слідчі.

Від вибуху й отруєння загинули електрослюсарі 29-рiчний Роман Карабан, 30-рiчний Роман Якитов, 43-річний Сергій Годяєв; гірники 28-річний Сергій Чупіка, 33-річний Микола Михайлов, 30-річний машиніст Сергій Сербін. Також загинув 42-річний механік ділянки Едуард Некрилов і 46-річний заступник начальника ділянки Сергій Слівканіч. Усіх загиблих поховали у вівторок.

Зараз ви читаєте новину «Восьмеро загинули від вибуху метану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути