пʼятниця, 05 жовтня 2007 07:06

Вітраж Вірменського собору реставрували поляки

Автентичний світловий ліхтарик над куполом Вірменського собору у Львові відновили польські реставратори Януш Мруз і Марек Косс із майстерні Евеліни та Роберта Кєндзєлєвських.

Вірменську церкву збудували в XIV ст. 1978-го в її дворику знімали фільм "Три мушкетери". Шість років тому, під час візиту до Львова, церкву відвідав Папа Римський Іван Павло II.

— Раніше вітраж був закритий дошками, а зверху забитий бляхою, тому за вівтарем завжди було тьмяно та непривітно. Нині крізь кольорові шибки у храм заглядає сонце, — усміхається 61-річний настоятель собору отець Тадеос Ґєворґян.

Мозаїка з різнокольорового скла викладена колом. Поміж візерунками чітко видно обличчя ангелів.

— Вітраж виготовили у 1910-му майстри з Кракова, — розповідає президент Благодійного фонду "Збереження історико-архітектурної спадщини Львова" Андрій Салюк. — Ім"я проектанта невідоме. Імовірно, це Францішек Мончинські — польський архітектор, який має у своєму доробку кілька проектів вітражів.

Профінансувати реставраційні роботи зголосилося міністерство культури та культурної спадщини Польщі. Міхал Міхальські,  заступник директора департаменту, відмовився назвати суму, яку заплатили за матеріали та роботу майстрів.

— Ми виділимо кошти й на відновлення скульптурного ансамблю Голгофи при храмі, бо відчуваємо відповідальність за долю архітектурних пам"яток у Львові, — каже він.

Цього року з міського бюджету Львова на реставрацію Вірменського собору виділили 500 тис. грн. На проектні роботи витратили 140 тис., решту — на реставрацію дзвіниці. Наступного року мерія обіцяє вдвічі більшу суму.

Зараз ви читаєте новину «Вітраж Вірменського собору реставрували поляки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути