пʼятниця, 21 жовтня 2011 10:20

Вінничанка відсиділа в ізраїльській в'язниці за тероризм понад вісім років

У вівторок сержант ізраїльської армії 25-річний Гілад Шаліт ступив із гелікоптера на рідну землю. Він пробув у полоні бойовиків палестинського ісламістського руху ХАМАС п'ять років, три місяці й чотири дні. В обмін на нього ізраїльська влада випустить із в'язниць 1027 палестинців.

У той же день вийшли на свободу 477 засуджених за підготовку й участь у терактах проти ізраїльтян. Серед них українка 34-річна Ірина Сарахне. Вона відсиділа майже вісім років за співучасть в організації теракту. Решту випустять з-за ґрат протягом двох місяців.

Із першої партії звільнених 279 мали відбути щонайменше одне довічне покарання. 20-м  присудили по 10 і більше довічних ув'язнень. Це організатори, технічні виконавці самовбивчих терактів-бомбувань із сотнями жертв.

Посередником у обміні ув'язнених став Єгипет. Бойовики ХАМАСу передали Шаліта єгипетським військовим. У цій країні його оглянули медики. Кажуть, неушкоджений, але сильно схуд.

— Сподіваюся, що ця угода допоможе примирити палестинців та ізраїльтян, — каже Гілад Шаліт у першому інтерв'ю.

69% ізраїльтян підтримують обмін Шаліта, хай навіть на тисячу палестинців, за опитуванням інституту "Дахаф". 22% вважають, що його треба було звільняти не на умовах ХАМАСУ, бо тепер кожен ізраїльтянин може стати заручником.

Звільнена українка Ірина Сарахне повернеться на батьківщину чоловіка — у Палестину. Її мати 56-річна Ніна Миколаївна з 12-річною онукою Ясмін Бакутою понад вісім років живуть у Вінниці. Вони, за чутками, поїхали в Єгипет, щоб побачитися з Іриною.

Квартира на третьому поверсі 9-поверхівки у пров. Ватутіна. Біля дверей складені використані будматеріали та залишки зірваної підлоги.

— Ніна Миколаївна десь два тижні тому затіяла капітальний ремонт у своїй двокімнатній квартирі, — розповідає сусід Артем. Він живе поверхом нижче.

Чути, що за дверима гуде перфоратор. Будівельники дверей не відчиняють.

— Вони поїхали. Дома, крім ремонтників, нікого нема, — каже сусідка Ніна Івченко. — Ніна добре внучку доглядає. Через стінку чути, як уроки вчать. — Ніна часто плаче. Про дочку свою не розповідала ніколи і нікому із сусідів.

Після опівдня зі школи повертається 12-річний Сергій Данилюк. Він вчиться з Ясмін, старшою дочкою Ірини Сарахне, у паралельному класі.

— Раніше я до неї часто ходив робити уроки. А зараз обстоятєльства такі: їжджу до брата, часу немає. Ясміна красива дівчина. До неї старші хлопці заграють. А її маму — тьотю Іру — я ніколи не бачив.

У сусідньому з будинком магазині продавці знають родину.

— Спочатку думала, що Ясмін — це дочка Ніни Миколаївни. Бо мала на неї "мама" каже. Потім пояснили, що це бабушка. Мамаша з пєльонок дитину на бабу кинула й повіялася, — каже одна з продавщиць, не називається. — Я поряд із ними живу. Бабуся постійно додому мішками сахар носить. Вона в підвалі крупами торгує.

У школі №27 про Ясмін розповідати відмовляються. Бояться, що надмірний інтерес може бути стресом для дитини. Неофіційно кажуть: її мати позбавлена батьківських прав, опікуном є бабуся. Батько помер.

З 2000 року Ірина нелегально жила в палестинському місті Віфлієм. Переїхала туди за чоловіком Ібрагімом. Прийняла іслам, народила другу дитину — дочку Газалех. Подружжя затримали після теракту 2002-го. Слідство з'ясувало, що вони своїм авто підвозили терориста-смертника. Від вибуху тоді загинули двоє людей та 40 дістали поранення. Ірина визнала провину. Отримала 20 років ув'язнення. Ібрагім Сарахне — проведе за ґратами усе життя. Йому присудили шість пожиттєвих строків і ще 45 років. Їхня дочка Газалех жила з палестинським дідом Ахмедом.

 

Прем'єр пообіцяв батькам урятувати сина

На світанку 25 червня 2006 року група палестинських бойовиків проникла на територію Ізраїлю з Сектора Газа підземним тунелем. Обстріляли ізраїльський танковий блокпост. Убили всіх вояків. З собою забрали Гілада Шаліта. Він мав зламану ліву руку й поранене плече.

Викрадачі пообіцяли сказати, де Шаліт, якщо Ізраїль відпустить усіх ув'язнених жінок та неповнолітніх. Але у відповідь ізраїльська армія почала операцію "Літні дощі". Спецназівці увійшли до Сектора Газа й почали відловлювати членів ХАМАС. Гілада не знайшли.

З 2006-го бойовики постійно давали зрозуміти, що він живий. Тривали переговори. 11 жовтня цього року представники Ізраїлю та ХАМАСу, за посередництва Єгипту, домовилися про умови звільнення. Того ж дня ізраїльський прем'єр-міністр 61-річний Беньямін Нетаніягу виніс питання на голосування уряду. Переконував міністрів, що солдата треба звільнити, бо так обіцяли його батькам. Уряд 26 голосами проти трьох ухвалив обмін.

 

Зараз ви читаєте новину «Вінничанка відсиділа в ізраїльській в'язниці за тероризм понад вісім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути