Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2021 05:20

В українців відбирають землю

Автор: sos.pravda.com.ua
  Сергій Вікарчук зміг продати свою квартиру у Євпаторії через посередника. Після окупації Кримського півострова Росією чоловік був змушений виїхати, бо не визнав владу країни-агресора й не отримав її паспорт
Сергій Вікарчук зміг продати свою квартиру у Євпаторії через посередника. Після окупації Кримського півострова Росією чоловік був змушений виїхати, бо не визнав владу країни-агресора й не отримав її паспорт

Російські окупанти ­продовжують відбирати в громадян України земельні ділянки в Криму. Законних власників називають іноземцями. А вони, згідно з указом російського президента Володимира Путіна №201 від 20 березня 2020 року, не мають права володіти землею на прикордонних територіях РФ. Такими окупанти визнали 80% захопленого півострова.

Українці щодня втрачають наділи і нерухомість. Законно продати їх не можуть. Українські нотаріуси відмовляються посвідчувати угоди купівлі-­продажу, а заїхати на окупований півострів стає все важче. Для цього потрібні вагомі гуманітарні причини — провідування близького родича, лікування, похорон. Оформлення до­кументів купівлі-­продажу чи оплата комунальних послуг до таких не належать.

Добитися справедливості через окупаційні суди на захоп­леному півострові неможливо. Справи завжди розглядають не на користь українців, часто без їхньої присутності.

— Будинок і земельну ділянку я отримала під час розпаювання колгоспу, — говорить 53-річна Анна Іванова. — Оформила на себе. Але ще до окупації перебралася жити й працювати на материк, хату постійно провідувала. З початку пандемії заїхати туди стало неможливо. Близьких родичів у Криму не лишилося. Провідати свій дім — для окупантів не є вагомою причиною.

У березні Анні зателефонували кримські сусіди. Нагадали, щоб продала хату, інакше її відберуть.

— А я нічого не можу зробити, — каже Анна. — Кримської прописки не маю, російського паспорта — також. Можуть просто розвалити мою хату, а ділянку продати.

Євпаторієць 37-річний Сергій Вікарчук працював чиновником у туристичній галузі. Після окупації з дружиною і двома доньками переїхав на материкову частину України.

— Перебрався не одразу, ще пів року жив там, — розповідає. — Але не визнавав окупаційну владу. За це мене цькували, принижували, вивішували фотографії на осуд. Ми не витримали, переїхали. Поселилися в хостелі. Бо 2014 року ніхто не хотів здавати житло донецьким, луганським, кримчанам.

Квартиру в Євпаторії Сергієві вдалося продати. Скористався послугами посередника, на якого оформив довіреність.

— Він не міг так просто передати гроші з півострова, — каже. — Бо поміняти на долари важко. За один раз можна вивезти до 10 тисяч доларів.

42-річний Сергій Кирпис виїхав з окупації. Залишив ділянку в селі Піщане Бахчисарайського району Криму. Згідно з указом Путіна, вона розташована на прикордонних територіях Росії. Нею не можуть володіти українці.

— Зараз українцям в Криму без російського паспорта неможливо мати нерухомість офіційно, — говорить Сергій. — Я не хочу оформляти ту "червону книжечку". Мою землю могли просто забрати. Довелося подарувати її родичеві.

11,1 тисячі земельних ділянок в Криму розташовані в так званій прикордонній зоні Росії. Окупанти планують їх відібрати.

250 українцям росіяни знесли нерухомість в окупованому Криму. Наділи роздали між своїми.

22 тисячі квадратних кілометрів Криму належать до так званих прикордонних територій Росії. Це — 80% площі півострова. Ділянками там не мають права володіти іноземці, згідно з указом російського президента Володимира Путіна.

3984 українці втратили земельні ділянки в Криму. Їх відібрала окупаційна влада.

Зараз ви читаєте новину «В українців відбирають землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути