вівторок, 30 січня 2018 07:00

У полон потрапили студенти, які помилково повернулися на станцію

 

"Із войовничим видом виступили юнаки і сіли в поїзд, — описує виїзд студентського куреня з Києва у січні 1918-го сотник армії Української Народної Республіки Борис Монкевич. — Мов передчуваючи свою загибель, козаки підняли веселий гамір. Українська пісня лунала серед вагонів. Цілу ніч їхали ешелони й тільки о четвертій ранку приїхали на станцію Крути".

Станція — за 130 км від Києва. Студенти вливаються в ряди юнкерів та вільного козацтва. Командувач — сотник 27-річний Аверкій ­Гончаренко — залишає в резерві вояків, яким не виповнилося 17 років. Із ними ті, хто не вміє стріляти.

29 січня о 9:00 почався бій. Він тривав 6 год. між майже 5-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків, що загалом нараховував понад 500 вояків. У юнкерів та студентів закінчувалися патрони. По них відправили потяг до Києва. Більшовики почали наступати, щоб оточити.

"Стан був розпачливий. Командування юнаків передало по лаві наказ відступати. Але десь переплутали, і студентська сотня почула, що треба наступати", — пише у спогадах студент гімназії імені Кирило-Мефодіївського товариства тоді 18-річний Ігор Лоський.

Відступ був дещо розладнаний. У темряві один студентський взвод — 27 осіб, заблукав і вийшов на вогні вже зайнятої військами Муравйова станції Крути. Розлючені втратами — до 300 чоловік — червоноармійці знущалися з полонених, кололи багнетами, а потім розстріляли біля станційної водокачки.

Тіла страчених в одній могилі поховав місцевий священик та селяни на кладовищі села Печі — тепер Борзнянський район на Чернігівщині.

Двох старшин замучили червоногвардійці та матроси, їхні понівечені тіла викинули на залізничному перегоні в районі Ніжина.

Зараз ви читаєте новину «У полон потрапили студенти, які помилково повернулися на станцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути