Ексклюзиви
пʼятниця, 05 квітня 2019 00:30

"В останні два роки жінки народжують заради грошей"

— Після 30 років народила другу дитину. Наважилася на це, бо не вистачає грошей на життя. Після призначення Дениса Пушиліна (ватажок ДНР. — ГПУ), життя у місті стало ще складнішим. Ціни на продукти та медикаменти підскочили майже вдвічі. Сім'ям з дітьми нема за що їсти та купити одяг, — розповідає 33-річна Валентина з Донецька. Просить не вказувати її прізвище. Спілкуємося скайпом без відео. Боїться, аби не бачили її обличчя.

— Першу дитину народила 2013 року. У чоловіка була стабільна робота. Грошей вистачало практично на все. Зробили ремонт у квартирі. Відкладали на подорож до Болгарії. Коли почалися бойові дії, чоловік звільнився. Не хотів бути причетний до нової влади. Наші заощадження зникали дуже швидко. Потрібно було годувати сина, купляти одяг, продукти, платити за комуналку. Інколи могли собі дозволити працювати віддалено. Але все одно грошей не вистачало.

— З чоловіком мріяли про дів­чинку дуже давно. Вирішили завести ще одну дитину 2018 року. За це дають одноразову допомогу при народженні дитини — 8604 гривні. До трьох років виплачують 717 гривень щомісяця. У зв'язку з вагітністю та пологами — 1542 гривні. Аналогічні виплати діють на підконтрольній Україні території. Батьки виїжджають у найближчий РАЦС. Із ДНР повинні надати документи про факт народження, з місцевими печатками. В Україні вони недійсні. Там дають письмову відмову про можливості реєстрації. З цією відмовою треба йти до суду. Рішення оскаржують. Процедура триває близько місяця. Потім — видають свідоцтво про народження дитини. І з ним уже офіційно отримуєш ще й українські виплати на дитину.

За 2018 рік у Донецьку народилося більше 4 тис. дітей. Такі цифри наводить так званий мер Донецька Олексій Кулемзін. За даними управління статистики Донецької області, 2013 року в Донецьку народжувалося вдвічі більше — 8 674 дитини.

— В останні два роки жінки народжують, аби вижити у Донецьку, — каже 43-річна Людмила Олексіївна. Працює старшою медсестрою в одній із лікарень міста. Розмовляємо по телефону. — Навіть не приховують, що роблять це заради грошей. У людей такий спосіб існування. Стабільної роботи не вистачає, їхати нема куди. Сидять, займаються дітьми. Середній вік породіль — 30 років. Буває, що і 40-річні жінки планують дитину.

— У ДНР, за законом, уся медицина безкоштовна. На ділі — не зовсім так. Якщо проводити кесарів розтин, лікарю платять 4200–5500 гривень, — продовжує Людмила Олексіївна. — У соціальних аптеках породіллі видають набір "гуманітарки": памперси, пелюшки, шприци, прокладки, фізрозчин, глюкоза та шовний матеріал. Усе інше — за свої кошти. Аби роди пройшли добре, лікарю "дякують" грошима. Ціна — від 3335 гривень. Усе залежить від умов. Якщо хочеш окрему кімнату, телевізор, холодильник, гарне ставлення персоналу та лікарів — треба віддати від 10 тисяч гривень. У маленьких містах пологи вдвічі дешевші. Повністю безкоштовні пологи тільки для тих, хто приїхав із неокупованих міст. Якщо, наприклад, майбутня мама із Харкова хоче народжувати у Донецьку, їй надають безоплатну медичну допомогу. Такі випадки трапляються, але дуже рідко.

Лідером серед неповнолітніх породіль вважається Амвросіївський район, що знаходиться під контролем ДНР. Бойовики не дозволяють робити аборти, якщо вони не потрібні за медичними показниками. Таким чином влада намагається підняти рівень народжуваності.

— Донька вже переривала вагітність, — каже жінка років 35 медсестрі в коридорі амбулаторії. Просить її допомогти з абортом. Кладе в кишеню халата дві купюри по 500 рублів (417 грн. — ГПУ). Та говорить прийти із донькою завтра.

— Постійно на роботі пропадаю. Не додивилася за нею. Сплуталася з хлопцем, на 5 років старшим за неї. Задурив голову. П'ють, курять. У школу майже не ходить. Не хочу, аби вона калічила своє життя ранньою вагітністю, — пояснює жінка.

У Донецьку аборти коштують від 292 до 838 гривень.

Їдуть у мирну Україну

Вагітні з окупованої частини Луганщини їдуть народжувати у перинатальне відділення райцентру Біловодськ. Популярною лікарня стала після 2017 року, коли тут зробили ремонт і встановили нове обладнання.

— Ми надаємо допомогу і не дуже цікавимося, звідки ці люди до нас потрапили, — каже завідувач відділенням Роман Чередниченко. — Але зазвичай таких випадків чимало, люди зацікавлені в тому, щоб дитина народилася саме в Україні й отримала українське свідоцтво про народження. Я не можу вам надати точну статистику, але з 10 мам, які лежать зараз у нашому відділенні, дві з Луганська.

Зараз ви читаєте новину «"В останні два роки жінки народжують заради грошей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути