пʼятниця, 12 вересня 2008 07:15

В Одесі смердить тухлими яйцями

Із вівторка в Одесі з"явився сильний і неприємний запах

Фахівці поки не можуть визначити джерело запаху. За офіційною інформацією Міністерства надзвичайних ситуацій, жодних аварійних викидів у повітря небезпечних для людей хімічних речовин не було.

Представник обласного управління МНС Сергій Дідковський припускає, що сморід, схожий на запах аміаку або сірководню, викликаний зміною погодних умов.

— Вітер із моря приніс запах викидів із морського дна. Викид сірководню із морських глибин для Одеси є сезонним явищем, — зазначив Дідковський. — До того ж, почали цвісти лимани, що також дає запах.

Представник облдержадміністрації Денис Костенко запевняє, що хімічний аналіз показує відсутність небезпеки для людей.

— Проби води та повітря беруть кожні дві години, жодних відхилень від норм не виявлено, — повідомив начальник управління екологічної безпеки Одеської міськради Ігор Дербоглав.

Фахівці рекомендують одеситам закривати щільно вікна й не виходити із будинків. Іншого додаткового захисту не потрібно, паніка безпідставна, стверджують вони.

Востаннє такий сильний сморід в Одесі був два роки тому, коли в міському парку Ленінського комсомолу почали цвісти ставки із відходами харчового підприємства. Тоді сморід стояв три тижні.



У Черкасах тхне курячим послідом


— Знову смердить курячим послідом,— обурюється в черкаській маршрутці 39-річна Людмила Хоменко. — Як тільки вітер дме із Хуторів (Черкаського району. — "ГПУ"), то нічим дихати й вікна у квартирі треба закривати.

У міському відділі екології підтвердили, що в Черкасах кілька днів стояв неприємний запах. З"ясували, що із птахофабрики "Перше травня" в Хуторах, на навколишні поля вивезли курячий послід.

— Це все дурниці, — заявив "ГПУ" голова правління птахофабрики Сергій Дрововозов, 54 роки. — Послід пахне на відстані 100-300 м, бо він дворічної давнини. Ми його вже приорали. Поряд з моїм полем перекачують газ і скидають конденсат. Вони щось туди домішують. Санстанція до нас претензій не має.

Заборонити вивозити послід санстанція не може, бо це приватне підприємство. До того ж поля знаходяться за межею Черкас. Лікарі кажуть, що шкоди здоров"ю такий запах не принесе.

— Заміри показали, що запах не могли чути навіть на околиці міста, каже лікар Черкаської районної санітарно-епідеміологічної станції Володимир Купрій, 53 роки. — Найімовірніше, газова компресорна станція додавала в газ спеціальний дезодорант, щоб було чути запах, якщо десь буде витік газу.


Любов КАРНАРУК

Зараз ви читаєте новину «В Одесі смердить тухлими яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути