пʼятниця, 07 червня 2019 06:45

"У морі плавають пакети, пачки з-під сухариків, пляшки"

Пропускний режим запровадили в окупованому проросійськими бойовиками селищі Сєдове Новоазовського району на Донеччині. Пропуски видаватимуть тільки зареєстрованим у районі. Туристи оформлюватимуть "міграційну картку" на блокпосту при в'їзді до Новоазовського району.

— На блокпостах стоим по 2 часа. Жара — 30 градусов. Пропускают очень медленно, — каже 42-річна Тамара Волощук із Донецька. — Места в пансионате бронировали за два месяца. Администратор по телефону предупредила, что будет много отдыхающих из Луганска.

Найдешевший двомісний номер коштує 102 грн за добу. У ньому є кондиціонер, холодильник, телевізор, туалет. На балконах — пластикові меблі.

— Холодная вода круглосуточно. Горячая есть только в номерах повышеного комфорта, — продовжує Тамара Волощук. — Найдорожчий — "люкс" за 1021 гривню. У ньому є вітальня, спальня, ванна кімната, балкон. На території пансіонату є басейн, дитячі каруселі, аніматор, парковка. Навіть мангал можна взяти напрокат. Працює столова. Дворазове харчування — 155 гривень, триразове — 216 на добу. За користуванням басейном треба платити. Денний абонемент коштує 90 гривень. Парковка — 20 грн за день. Із безкоштовного є вай-фай.

За тиждень відпочинку витрачаємо близько 6 тисяч гривень. Частину грошей дали мої батьки, аби вперше звозити 6-річну онуку до моря, — додає Тамара. — Пансіонат за 300 метрів від моря, на так званій другій лінії. Купатися можна тільки на косі ландшафтного парку Меотида. Там чиста вода. Через велику кількість туристів на інших пляжах брудно. У морі плавають пакети, пачки з-під сухариків, пляшки.

Квиток на автобус Донецьк — Сєдово коштує 62,49 грн. Час у дорозі — 3 год. 20 хв. Проїжджає Тельманове і Новоазовськ.

— Этот курорт — не самое плохое место для молодежи, — каже 24-річна Аліна Гусак з окупованого Чистякового (до 2016-го року місто Торез. — ГПУ). — До десятої вечора зачиняються всі магазини. Дискотека — до комендантської години. У селищі працює музей і два ринки. Але навіщо нам таке культурне дозвілля? За чотири дні витратила всю зарплату — 3500 гривень. За ці гроші можу на вихідні поїхати відпочити в російський Таганрог. Автобус туди коштує 117,62 гривні. Ціни на проживання такі самі. Але море чистіше, бо немає такого напливу людей. Щоночі працюють дискотеки, клуби.

У Донецьку туристичні оператори пропонують відпочити на російських морських курортах та в невизнаній Абхазії. Деякі агентства продають гарячі тури до Європи.

— Семь ночей в Гаграх стоят 1347 гривен. Это цена на одного человека при двомесном размещении. Без транспортных расходов и питания в номере. — розповідає 26-річна Надія. Прі­звища не вказує. Працює в туристичному агентстві. — Пляж — за 2,5 кілометра. Це гаряча путівка. Якщо потрібен транспорт, надамо за окрему плату.

— Прошлым летом отдыхали семьей в Абхазии. Снимали дом возле моря, — розповідає 43-річний Володимир Волощук з окупованого Харцизька. — Їхали своїм транспортом. Харчувалися в місцевих закладах. Абхазці знають, де краще можна пообідати. Радив чоловік, у якого винаймали помешкання. У магазинах купували тільки воду і соки. На ринок ходили лише раз. Місцеві часто обдурюють в цінах. Відвернешся, добавлять 300 грамів на винограді.

Великі суми грошей краще не світити на людях, можуть обікрасти. Туристам із ДНР тут раді, бо можна з них здерти більше грошей. Вони вважають, що то територія Росії. Але не знають, що зарплати невеликі.

За тиждень на відпочинок витратили 9 тисяч гривень — всі наші з дружиною заощадження за рік.

Продають тури в Європу

Донецький туристичний оператор "Яснатур" на своєму сайті пропонує путівки до Іспанії за 3614, 34 грн. У ціну закладено переліт і проживання в чотиримісному номері.

— Бронировать билеты нужно очень быстро. На следующий день их может уже не быть, — розповідає 41-річна Лідія Калач з окупованого Донецька. — Але в агенції не попереджають, що ви самі їдете з ДНР до Москви, на курорті до моря щонайменше 5 кілометрів, замість готелю бронюють хостел. Почитала відгуки й відмовилася від поїздки.

Працюю на двох роботах, донька також допомагає фінансово. Ми за рік назбирали гроші до Грузії. Тури на двох завжди дешевші. Аби встигнути на літак, із Донецька доїхала до Дніпра машиною. Далі до Києва потягом, потім — літаком до Тбілісі. Путівку брала в інтернеті в українського туроператора. Внесла 50 відсотків передоплати з картки. Відпочинок на п'ять днів обійшовся в 12 тисяч гривень. Знайомі за тиждень у Сочі у два рази дорожче заплатили.

Зараз ви читаєте новину «"У морі плавають пакети, пачки з-під сухариків, пляшки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути