Ексклюзиви
пʼятниця, 12 липня 2019 07:11

В Армянську вимагають пустити воду з Дніпра

 

5 липня в місті Армянськ в окупованому Криму місцеві жителі провели мітинг із вимогою до України надати воду анексованому півострову.

На акцію прийшли 150 осіб під проводом першого президента Криму Юрія Мєшкова. Люди зібрали підписи, що планують відправити президенту України Володимирові Зеленському. Вимагають відновити постачання води з Дніпра, оскільки Крим засихає.

— Якщо вони вважають цю територію українською, можливо, вони не допустять, щоб північ Криму стала пустелею, — каже учасник акції Владислав Пивовар. — Без води тут буде дуже, дуже важко.

Північно-Кримський канал — найбільша у Європі зрошувальна рукотворна система. Він починається від Каховського водосховища й закінчується в Керчі. Має протяжність 406 км.

2014-го Україна перекрила водопостачання у відповідь на анексію півострова. Окупаційна адміністрація заявила, що води достатньо. Почала розробляти способи альтернативного водопостачання — качати артезіанську воду та перенаправляти гірські річки.

На півночі Криму майже 5 тис. га землі стали непридатні для вирощування культур. Висохли рисові поля. 24 серпня торік через нестачу води сталася екологічна катастрофа на заводі "Кримський титан" в Армянську. Із спеціальної водойми для зберігання хімічних сполук був викид речовин, бо вона пересохла.

— Щороку влітку проблема водопостачання в Криму є гострою. Вона на слуху в людей щодня, — говорить 43-річний Олександр Лієв, екс-міністр туризму Криму.

— На півночі Криму живуть здебільшого прихильні до України люди. У місті Краснопере­копськ (із 2016-го — Яни Капу. — ГПУ) 1991 року підняли перший український прапор. Саме це населення страждає найбільше.

Відключення води і світла це тиск. Але за п'ять років ніхто так і не представив стратегію повернення Криму. Воду відключили без жодних заяв. Світло теж — ніхто нічого не говорив, підірвали лінії електропередач і все.

Немає жодної комунікації з людьми і це використовує Росія, проводячи антиукраїнську політику. Ця дезінтеграція дає можливість росіянам вести свою пропаганду.

Відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, обов'язок забезпечення життєдіяльності населення покладається на окупаційну адміністрацію.

Україна може запропонувати Росії відновити водопостачання через Північно-Кримський канал в обмін на деокупацію північної частини анексованого півострова.

— Відключення води — одна з найдієвіших санкцій, — каже 38-річний Борис Бабин, колишній представник президента України в Автономній Республіці Крим. — У середньостроковій перспективі це знищує промисловий потенціал регіону та змушує Росію нести величезні збитки або переходити до інших форм освоєння цих місцевостей.

— Відновлення водопостачання буде крахом усіх надій на деокупацію, державною зрадою в кримінально-правовому сенсі й зрадою інтересів українського народу, — додає Бабин.

22 водосховища є на території півострова Крим. Вісім із них, що наповнюються водою з Північно-Кримського каналу, пересохли.

Розібрали плити каналу

У червні невідомі розібрали ділянку відвідного русла Північно-Кримського каналу, призначеного для водопостачання населених пунктів Роздольненського і Сакського районів.

Розграбована ділянка завдовжки 300 м розташована неподалік селища Новоселівське Роздольненського району. Місцеві жителі вважають, що плити могли вкрасти для приватного будівництва.

Зараз ви читаєте новину «В Армянську вимагають пустити воду з Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути