субота, 13 жовтня 2007 07:04

Юрій Яцюк достроково вийшов із тюрми

Автор: фото: УНІАН
  Командир екіпажу літака СУ-27УБ, який зазнав катастрофи на аеродромі ”Скнилів” 27 липня 2002 року, Володимир Топонар (ліворуч), Юрій Яцюк (у центрі) та Анатолій Третьяков після оголошення вироку у приміщенні Військового апеляційного суду у Львові 24 червн
Командир екіпажу літака СУ-27УБ, який зазнав катастрофи на аеродромі ”Скнилів” 27 липня 2002 року, Володимир Топонар (ліворуч), Юрій Яцюк (у центрі) та Анатолій Третьяков після оголошення вироку у приміщенні Військового апеляційного суду у Львові 24 червн

Колишній командир авіаескадрильї 42-річний Юрій Яцюк, якого визнали винним у Скнилівській трагедії, достроково вийшов на волю. 11 вересня таке рішення виніс Кагарлицький районний суд Київської області.

В ув"язненні Юрій Яцюк провів 2,5 року — половину терміну.

— За цей час стан його здоров"я погіршився — з"явилося каміння у нирках, зіпсувалися зуби, — каже адвокат Яцюка 28-річний Віталій Домашовець. — Засудженого кілька разів возили у київський військовий госпіталь на лікування. На умови утримання в колонії він не скаржився, поводився зразково. Гадаю, саме тому Кагарлицький районний суд звільнив його з ув"язнення й замінив решту терміну виправними роботами на волі. Десяту частину свого заробітку Яцюк віддаватиме державі. Військового звання полковника його не позбавили, тому він може продовжити службу в Миргороді на Полтавщині.

Саме там живуть його дружина і донька.

У Кагарлицькій виправній колонії N115 запевняють, що Юрій Яцюк дуже хвилювався через трагедію.

— Ми йому дали позитивну характеристику, — каже заступник начальника колонії, який не захотів назватися. — У Юрія була зразкова поведінка. Він добросовісно ставився до праці. За це начальник кілька разів нагороджував його грамотою.

27 липня 2002 року під уламками винищувача СУ-27 на Скнилівському летовищі у Львові загинуло 77 людей, із них 28 — діти. Травм і каліцтв зазнали 292 людини, серед яких було 136 неповнолітніх.

Начальник колонії кілька разів нагороджував Яцюка грамотою

День трагедії задокументований до хвилини. Військовий винищувач вилетів з аеродрому Озерне, що неподалік Житомира. У кабіні сиділи два пілоти першого класу. Попереду — полковник Володимир Топонар, позаду — полковник Юрій Єгоров. На годиннику було 12.14. Трагедія сталася о 12.45.

Військовий апеляційний суд Центрального регіону України 23 червня 2005 року засудив пілотів винищувача 50-річного Володимира Топонара та 54-річного Юрія Єгорова до 14 та 8 років позбавлення волі відповідно. Заступник командувача 14-го авіакорпусу Анатолій Третьяков, 56 років, отримав шість років ув"язнення. Суд також присудив сплачувати компенсації державі: 7 млн грн — Володимирові Топонару, 2 млн — Юрієві Єгорову. Анатолієві Третьякову та Юрієві Яцюку — по 700 тис. грн.

Підполковник Юрій Яцюк на Скнилівському аеродромі в день трагедії виконував обов"язки помічника керівника польотів. У ході слідства він казав, що до авіакатастрофи призвела груба помилка пілота під час виконання фігури вищого пілотажу.

Адвокат Яцюка вважає, що 2005 року суд учинив несправедливо щодо його клієнта:

— Спочатку Яцюка чотири місяці безпідставно утримували в СІЗО. Його звинуватили у недбалому ставленні до організації польотів, хоч у лютому 2002-го він отримав грамоту за добре виконання службових обов"язків, а за два тижні до трагедії — звання підполковника. Потім засудили до п"яти років ув"язнення. Цей мінімальний термін — могли дати і 15 років — присудили лише тому, щоб Яцюк потім не подавав апеляції і не домагався компенсації за несправедливе утримання під вартою.

Про звільнення Яцюка з ув"язнення голова громадської організації "Скнилівська трагедія" Стефан Козак, 58 років, довідався з преси.

— У нас і далі все купується, — каже Стефан Козак, який в авіакатастрофі втратив 24-річного сина Григорія. — Зараз звільнили з тюрми Яцюка, наступним, напевно, буде керівник польотів Третьяков. Насамкінець відпустять і пілотів Топонара та Єгорова. Ми вже всі суди в Україні пройшли, мусимо згодитися з їхніми рішеннями. Але нас дуже хвилює, чому винних в авіакатастрофі не позбавили військових звань. Упевнений, що для них усіх уже підготовлені нові, вищі посади. А такі, як Яцюк, можуть натворити ще багато біди.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Яцюк достроково вийшов із тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути