вівторок, 10 вересня 2013 00:45

Уперше за 80 років оперу Ваґнера покажуть у Львові

Автор: фото з сайта www.gollandec.com.ua
  Сценічні костюми української постановки опери «Летючий Голландець» пошили під керівництвом німкені Юлії Харттунґ
Сценічні костюми української постановки опери «Летючий Голландець» пошили під керівництвом німкені Юлії Харттунґ

Уперше майже за 80 років Львівська опера прийме на своїй сцені оперу Ріхарда Ваґнера. "Летючий Голландець", створений і презентований у Донецьку, а нещодавно показаний в Одесі, 12 та 13 вересня буде гостем Львова. А наприкінці місяця виставу можна подивитися у Національній опері в Києві. Цей проект, від самого початку підтриманий компанією "Систем Кепітал Менеджмент", приурочений до святкування 200-ліття від дня народження композитора. Адже ЮНЕСКО проголосила 2013-й роком Вагнера.

— Мета, яку поставив перед нами наш акціонер Рінат Ахметов, — гідне життя для людей в Україні. І ми розуміємо, що для її досягнення, крім виплати податків і зарплат, інвестицій у вирішення екологічних проблем і модернізації свого виробництва, ми можемо і повинні підтримувати й культурні проекти. Особливо коли йдеться про настільки великі й масштабні, як "Летючий голландець", — каже Наталія Ємченко, директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій СКМ. — Ми віримо, що гастрольний тур Україною цієї сучасної динамічної постановки стане справді яскравою подією в культурному житті. Ми хочемо, щоб завдяки таким проектам наша опера розвивалася. І щоб українці пишалися нею, а світ знав і поважав нас як країну, де цінують, підтримують і розвивають мистецтво.

Як і колись, Ваґнер залунає для слухачів німецькою мовою. Цей момент був одним із надскладних для творчого колективу, адже без розуміння тексту неможлива повнота почуттів акторів. Тому до підготовки прем'єрної вистави долучилося не тільки посольство Німеччини, а й німецький культурний центр "Гете-Інститут", німецький режисер Мара Курочка, німецький музичний репетитор Мальте Кроїдл, художники-сценографи Момме Гінріґс і Торге Мьоллер та художник із костюмів Юлія Харттунґ. Дві головні партії виконують оперні співаки з Німеччини й Австрії — Андреас Макко став Голландцем, а роль батька головної героїні, Даланда, дісталася солістові Віденської державної опери Вальтерові Фінку.

Проте щодо солістки вагань не було: киянка Леся Алєксєєва, окрім Національної музичної академії України, закінчила Університет музики та театрального мистецтва в австрійському Граці. Вона — лауреатка Міжнародного конкурсу молодих вокалістів ім. Ваґнера.

— Навіть за складності вокальних партій, а деякі з них треба виконувати навколішки, забуваєш про все. Музика настільки затягує, що хочеться йти за нею, віддаватися їй, — говорить Леся Алєксєєва. — Ми зі свого боку звертаємося з відкритим серцем, із душею до залу, і публіка відповідає тим же. Ця взаємодія породжує величезний заряд, всі йдуть просвітлені, сповнені доброї енергії.

Загалом у створенні "Летючого Голландця" взяли участь 300 артистів із чотирьох країн — ураховуючи солістів, хор, оркестр і тих, хто працює за лаштунками. Їхня роль не менш важлива, бо поєднання традиційного та сучасного — одна з яскравих ознак роботи Мари Курочки. Наприклад, у виставі використають відеопроектор, який зображуватиме справжнє море, а з неба на сцену опускатиметься величезний якір. Постановники обіцяють — на львівській прем'єрі глядач побачить неймовірно захопливе й ефектне дійство.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 80 років оперу Ваґнера покажуть у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути