Ексклюзиви
середа, 06 червня 2012 00:45

Українців з Лівії визволити правовим шляхом неможливо

4 червня військовий суд у лівійській столиці Триполі засудив 19 громадян України до 10 років ув'язнення. Їх звинувачували у сприянні режиму Муаммара Каддафі. Зокрема в тому, що підготували до бою ракети класу "земля — повітря", які планували використовувати проти літаків НАТО. Українці відкидали звинувачення, наголошуючи, що працювали в нафтовій індустрії.

— Адвокати засуджених готують апеляцію до Вищого військового суду в Триполі, — говорить експерт-міжнародник Борис Парахонський, 62 роки. — І Міністерство закордонних справ України має надати їм кваліфіковану юридичну допомогу. На суді не було прямих доказів співпраці наших громадян із режимом Каддафі. Якщо ж вони ремонтували військову техніку, то їх змусили до цього зброєю. Але правовим шляхом визволити наших співвітчизників практично неможливо, бо у Лівії нема цивільного уряду, діють закони революційного часу. Можна було б домовитися, щоб засуджені відбували покарання на батьківщині, однак Україна не має з Лівією відповідної двосторонньої угоди. До того ж засуджені в'їхали до цієї країни у період бойових дій із порушенням візового режиму.

Тому, аби вплинути на рішення чинного лівійського керівництва, треба використати дипломатичні й політичні важелі. Варто звернутися по допомогу до країн Євросоюзу, США та інших міжнародних гравців, які брали активну воєнну участь у діях проти режиму Каддафі. Так зазвичай роблять усі держави в ситуаціях, коли правові механізми не діють. Американці навіть удавалися до силових методів, коли визволяли заручників в Ірані. Але це не той випадок. Спецназ можна використовувати, коли маєш справу з терористами або країнами, які не визнають жодного права, крім власного. Доля наших співвітчизників залежатиме від дипломатичних зусиль МЗС.

До початку збройного конфлікту в Лівії працювали приблизно 1500 українських громадян. Здебільшого це медики — лікарі й медсестри.

Зараз ви читаєте новину «Українців з Лівії визволити правовим шляхом неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути