вівторок, 17 квітня 2018 05:55

Учням із сільських шкіл стане простіше вступити до вузу

Цьогоріч абітурієнти мають право подати сім заяв на чотири спеціальності. На контрактну форму на­вчання обмежень немає, кажуть у Міністерстві освіти і науки України. Там ­оприлюднили нові умови вступу до вузів.

Як і торік, документи на денну й заочну форму навчання прийматимуть через інтернет. Паперові заяви подають іноземні громадяни й абітурієнти, які вступають за квотами. Також за наявності розбіжностей у документах вступника — у прізвищі, імені, по батькові, даті народження, статі чи громадянстві.

Електронні кабінети вступника слід зареєструвати з 2 до 25 липня. Вузи приймають заяви з 12 до 26 липня.

Творчі конкурси проходитимуть у кілька сесій з 14 до 26 липня. Вступні іспити відбудуться з 21 до 26 липня. Співбесіди триватимуть з 21 до 23 липня. Із 1 серпня вузи повинні оприлюднити рейтингові списки до зарахування на бюджет. До 30 вересня — на контракт.

— Міносвіти уніфікувало перелік дисциплін ЗНО. Вони — обов'язкові для зарахування на ту саму спеціальність у різних навчальних закладах. Серед них українська мова й література, один профільний предмет — він єдиний для всіх вузів, і ще два залишаються на вибір. Їх список однаковий для різних університетів та академій. Точний перелік предметів на конкретну спеціальність можна переглянути у правилах вступу. Їх кожен заклад оприлюднив на своєму сайті. Уніфікація зробить вступ чеснішим, — каже директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, 46 років.

Цьогоріч для вступу на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" та "Педіатрія" абітурієнти мають набрати не менше 150 балів з хімії, біології чи математики. На обов'язковий предмет — українську мову — умова не поширюється.

Майбутні медики й педагоги можуть потрапити на бюджет, якщо укладуть договір про відпрацювання перших трьох років у селі. У Міносвіти сподіваються привабити більше молоді на ці спеціальності.

Залишилися коефіцієнти. Їх підвищили. Сільський коефіцієнт на аграрні спеціальності трохи збільшили — замість 1,02 тепер 1,05. Учням із сільських шкіл стане простіше вступити.

— Збільшення кое­фіцієнта невиправдане. Оскільки ніхто не стежить, куди йдуть працювати випускники того чи іншого вузу, — говорить освітній експерт центру "Цедос" 29-річний Єгор Стадний.

— Тепер у вузах Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської областей коефіцієнт зріс до 1,04. Ці дев'ять областей мають найбільший відтік абітурієнтів.

Галузевий коефіцієнт поширюватиметься на заяви не лише з першою, а й другою пріоритетністю.

Зараз ви читаєте новину «Учням із сільських шкіл стане простіше вступити до вузу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути