Ексклюзиви
четвер, 16 квітня 2020 07:56

У зоні відчуження згоріли 12 сіл

Автор: facebook.com/Oleksandr Syrota
  Рятувальники гасять лісову пожежу в Чорнобильській зоні відчуження. Горіло з 4 по 14 квітня. Потім пройшов дощ зі снігом і загасив відкрите полум’я. Лишилася тліюча трава, говорять у Службі з надзвичайних ситуацій
Рятувальники гасять лісову пожежу в Чорнобильській зоні відчуження. Горіло з 4 по 14 квітня. Потім пройшов дощ зі снігом і загасив відкрите полум’я. Лишилася тліюча трава, говорять у Службі з надзвичайних ситуацій

Майже 20 тис. га лісу згоріли в Чорнобильській зоні відчуження із 4 квітня. Вогонь знищив 12 покинутих сіл, охопив околиці Прип'яті. Палало за 2 км від сховища радіоактивних відходів "Підлісний". Пожежі гасять майже 500 рятувальників, 110 одиниць техніки, літаки й вертольоти.

Вигоріла третина туристичних об'єктів, що показували людям у зоні відчуження. Полум'я знищило дерев'яні церкви в селі Красне.

14 квітня пройшли дощі зі снігом. Погасили відкритий вогонь. Зараз тліє лише трава, кажуть у Службі з надзвичайних ситуацій.

— Головне завдання — локалізувати осередки займань у Корогодському, Дитятківському, Паришівському, Луб'янському та Денисовицькому лісництвах, — говорить Володимир Демчук із ДСНС. — Загрози для Чорнобильської атомної станції й радіоактивних сховищ немає.

Пожежникам постійно підвозять продукти й техніку.

— Доставляємо генератори, мотопомпи, воду, харчі, цигарки, — каже 37-річний Ярослав Ємельяненко із Громадської ради при Державному агентстві з управління зоною відчуження. — Складність гасіння в тому, що нові вогнища постійно з'являлися в лісах, куди важко добратися. Рятувальники переконані, що це були підпали.

Дим від пожеж можуть найбільше відчувати мешканці Києва. Людям краще не відкривати вікна, доки полум'я остаточно не погасять, каже 41-річна Олена Міскун із громадської організації "Екодія":

— Коли 1986 року випали опади в Чорнобильській зоні, на землі осів радіоактивний пил. Він ще активний. У процесі горіння гаряче повітря підняло його частинки й перенесло на інші території. Пил можуть вдихати люди. Це небезпечно. Тому доки дим не розвіється — провітрювати житло не варто.

Верховна Рада підвищила штраф за підпал трави для громадян. Становить від 3060 до 6120 грн. Досі стягували 170–340 грн. За підпал лісу штрафуватимуть від 4590 до 15,3 тис. грн. Якщо спричинена пожежа невідворотно знищить рослини — до 153 тис. грн.

Чиновників за підпал трави штрафуватимуть на 15,3–21,4 тис. грн замість 850–1190 грн. За пошкодження лісу вогнем сплатять від 10,7 до 30,6 тис. грн.

— Поліція затримала осіб, які спровокували пожежі в Чорнобилі, — говорить президент 42-річний Володимир Зеленський. — Прошу не панікувати. Ніхто не приховуватиме правди. Варто дякувати людям, які 10 днів гасили пожежі. Ризикували життям через чиїсь бездумні вчинки.

Зараз ви читаєте новину «У зоні відчуження згоріли 12 сіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути