четвер, 17 грудня 2020 07:55

У сутичках на Майдані постраждали пів сотні людей

Автор: REUTERS
  15 грудня на майдані Незалежності поліція намагається відібрати у протестувальників намет. Його хотіли встановити на час акції на підтримку фізичних осіб-підприємців, які незадоволені рішеннями влади. ФОПи обурені збільшенням податків та штрафів, несправедливими карантинними обмеженнями
15 грудня на майдані Незалежності поліція намагається відібрати у протестувальників намет. Його хотіли встановити на час акції на підтримку фізичних осіб-підприємців, які незадоволені рішеннями влади. ФОПи обурені збільшенням податків та штрафів, несправедливими карантинними обмеженнями

Понад тисячу підприємців вийшли на протест під Верховну Раду 15 грудня. Вимагали скасувати штрафи за відсутність накладних на товари, запровадження касових апаратів із 1 січня 2022-го, послабити карантинні обмеження для бізнесу. Уряд посилює їх із 19 грудня.

Заборонять спортивні, соціальні та рекламні заходи за участі понад 20 людей. Скасують бенкети, не працюватимуть нічні клуби. На вулицю доведеться брати з собою документи. У кафе, ресторанах і барах за столиками зможуть сидіти не більш як четверо. Спортивні клуби закриватимуть, якщо на одну людину припадатиме менше 20 кв. м.

Із 8 по 24 січня діятиме жорсткий карантин. Зачиняться торговельно-розважальні центри, ринки, фітнес-клуби. Заклади харчування зможуть працювати на виніс. Громадський транспорт не зупинятимуть. Будуть відкриті продуктові магазини, аптеки, банки, пошта.

— Влада вирішила нас добити. Одиниці підприємців переживуть цю зиму, — говорить мітингувальник Олександр, 38 років. Торгує дитячим одягом на ринку в Харкові. — Знайомі власники кав'ярень і закусочних уже плюнули. Закрили бізнеси й збирають документи для виїзду з країни.

"Розговорився з одним дядьком, який торгує в Києві окулярами. Каже: "Хрін з тим локдауном. І касові апарати переживемо. Найбільша проблема — штрафи за накладні. От у мене є певна кількість окулярів. І на кожні мають бути документи. Якщо торгуватиму без них, випишуть штраф — 51 тисячу гривень за кожну одиницю товару. Депутати за приховування доходів до 9 мільйонів платять 80 тисяч штрафу. Де справедливість?" — пише у фейсбуку журналіст Станіслав Козлюк.

Від парламенту мітингувальники прямують до Офіса президента. Дудять, скандують "Ганьба!" Рушають на майдан Незалежності. Намагаються встановити намети. Починаються сутички з поліцією. Правоохоронці розпилюють у натовп сльозогінний газ.

— Виродки, що ви робите! — кричить протестувальник у гучномовець. — Ви воюєте проти мирних людей!

Біля станції метро Майдан Незалежності хтось кидає шашку. Площу затягує димом. Поліцейські розштовхують людей, зносять намети.

Після 21:00 на майдані Незалежності лишаються ночувати до пів тисячі підприємців.

— Три намети вдалося відстояти, — говорить співорганізатор руху "Врятувати ФОП" Владислав Орлов. — Не знаю, чому правоохоронці такі агресивні, провокацій не було. У нас постраждали 10 людей. У жінки ушкоджене око, є люди з черепно-мозковими травмами.

У сутичках постраждали 40 правоохоронців, заявляють у Національній поліції.

— Будь-який крок держави до контролю за обігом коштів малі підприємці сприймають як спробу зруйнувати систему взаємодії між владою і бізнесом, що вибудовувалася останні 10 років. Бачать у цьому порушення суспільного договору й посягання на свій життєвий простір, — каже фінансовий експерт Олексій КУЩ, 43 роки.

Аби зменшити напругу, держава має почати з великого бізнесу.

— Ризик касових апаратів у тому, що влада отримує право позапланово перевіряти підприємців, де вони встановлені, — продовжує Кущ. — Карантин створює нерівну конкуренцію. Малих підприємців закривають, а великі мережі — ні. Виходить, одних знищують, а інші отримують надприбутки. Велика частина ФОПів збанкрутує. Монополісти стануть сильнішими.

Найбільше постраждає ринок послуг — торгівля на базарах, невеликі виробники товарів, майстерні, перукарні.

— Політична турбулентність і протести вигідні опозиції й олігархам, які намагаються вплинути на ­Зеленського. Що більше виступів, то слабшою ставатиме влада. Їй простіше стане викручувати руки, — говорить політтехнолог Олексій Голобуцький, 44 роки. — Важко спрогнозувати, як далі проходитимуть протести. На них накладаються локдаун і свята. Досвід показує, що Майдану ніщо не завадило. Але тоді була всеохоплююча боротьба, а не за виживання одного класу.

Якщо тиск на владу зростатиме, вона може піти на поступки, додає Голобуцький.

Зранку 16 грудня підприємці поновили протест. У центр Києва стягнули поліцію.

Зараз ви читаєте новину «У сутичках на Майдані постраждали пів сотні людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути