пʼятниця, 04 лютого 2011 05:45

Табачник викреслив зі шкільної програми роман про Голодомор

Міністерство освіти опублікувало на своєму сайті нову програму з української літератури. Тепер 11-класники не вивчатимуть роман Василя Барки "Жовтий князь". Його рекомендують лише для самостійного читання.

— Цією програмою Міносвіти намагається зробити українську літературу нецікавою, — каже нардеп-"бютівець" 71-річний Павло Мовчан. — Не дивуюся цьому бажанню, адже посаду міністра обіймає резидент іншої держави. Він робить усе, щоби пристосувати українську гуманітарну сферу до російських стандартів.

У романі "Жовтий князь" йдеться про Голодомор 1932–1933-го, свідком якого був письменник. Матеріали Барка збирав 25 років. Спочатку написав 600 сторінок. Потім чотири рази переписував текст.

— В Україні роман видали 1990-го, — продовжує Павло Мовчан. — Це один із ключових творів на тему Голодомору. Ніщо не може стати поряд, навіть документалістика.

— Лише після виходу цього роману тема Голодомору набула розголосу в Україні, — говорить директор Інституту літератури Микола Жулинський, 70 років. —  З'явилися публікації у пресі, історичні дослідження, спогади очевидців. У творі автор показав основну причину трагедії українських земель — поневолення нашої держави російською більшовицькою партією.

Відтепер у програму з української літератури Міносвіти ввело розділ "Українська російськомовна поезія". Школярі вивчатимуть творчість Миколи Ушакова, Леоніда Вишеславського, Бориса Чичибабіна та Леоніда Кисельова.

— Українська література може бути лише україномовною, — коментує Павло Мовчан. — Твори російською мовою не можуть бути її складовою. Не здивуюся, якщо Міносвіти включить до програми з української літератури ніким не прочитані романи колишніх радянських класиків чи лауреатів Сталінської премії. У радянські часи писали багато всякої мури. Якщо це вивчатимуть діти у школі, в них відпаде бажання вчити українську мову й користуватися нею.

У новій програмі залишили розділи, присвячені вивченню творчості поетів Івана Драча, Ліни Костенко та Дмитра Павличка. Хоч торік у червні 47-річний Дмитро Табачник сказав, що в європейських школах не вивчають нині живих письменників.

Зараз ви читаєте новину «Табачник викреслив зі шкільної програми роман про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути