четвер, 04 серпня 2011 09:24

Священик знепритомнів від голоду

Автор: Фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Отець Володимир Коскін дрімає у кріслі під Маріупольською мерією на Донеччині на 11-й день голодування. Вимагає виділити землю для будівництва храму Української православної церкви Київського патріархату
Отець Володимир Коскін дрімає у кріслі під Маріупольською мерією на Донеччині на 11-й день голодування. Вимагає виділити землю для будівництва храму Української православної церкви Київського патріархату

1 серпня священик Володимир Коскін, 35 років, знепритомнів під міською радою міста Маріуполь на Донеччині. Впав, отримав струс мозку.

18 липня він оголосив голодування. Вимагає від влади виділити землю під будівництво храму. На клумбі перед входом поставив намет, проводить у ньому служби.

— Молюся про розм'якшення черствих сердець наших градоначальників. Щоб їх Господь напоумив. Минулого літа нашу церкву прихистив меценат Петро Трандофілов, безкоштовно дав приміщення. А восени попросив з'їхати. Пояснив, що на нього тисне місцева влада. Бо не підтримує нашу церкву, — говорить Володимир Коскін, настоятель релігійної общини УПЦ Київського патріархату.

Із ним голодують двоє вірянок — педагог Тетяна Малаєва і правозахисник Галина Голубова. Вони живуть у наметах біля міськвиконкому. Там прикріплені плакати: "Слуги народа, прислушайтесь к голосу народа", "Мы против уничтожения культуры и духовности", "Не дамо задушити Київський патріархат".

— Майже два роки б'ємося за храм на честь цілителя Пантелеймона. При церкві реабілітаційний центр для інвалідів хочемо звести. Нам відмовили, хоч іншим церквам землю виділяють, — каже Голубова.

Біля наметів стоїть стіл, на ньому — вода, ікони, молитвослов. Збирають підписи на підтримку будівництва. Община, яку очолює отець Володимир, зареєстрована в листопаді 2009 року. Має 200 вірян.

— Кількість прибічників церкви Київського патріархату більшає, — говорить Коскін. — Раніше багато хто, зокрема мої батьки, відмовлявся від української мови, а зараз в Маріуполі симпатії зміщуються в інший бік. Багато розчарованих у Московському патріархаті.

Після втрати свідомості священик припинив голодування. У нього порушення серцевої діяльності та низький гемоглобін.

— Полежу під крапельницями і повернуся у свій похідний храм, — каже. — Хоча Олександр Грєшніков з міськвиконкому пригрозив ліквідувати нашу общину, якщо продовжу причащати та сповідувати під стінами мерії. Якщо нічого не допоможе, я готовий розіпнути себе там. Хай міжнародна громадськість побачить, що відбувається в цьому місті.

У Маріуполі 19 храмів УПЦ Московського патріархату та два — Київського.

— Московському землю виділяють безкоштовно. А Київський патріархат купує землю під храми за гроші віруючих. На Донбасі Московському патріархату дають, а в Київського — відбирають. У отця Христофора в селі Кам'янка Старобешівського району забрали храм і віддали Московському патріархату. Хоча наша община за свої гроші його відремонтувала, — коментує отець Сергій, прес-секретар Донецької єпархії УПЦ Київського патріархату.

— В городе есть план застройки и там предусмотрены места для строительства культовых сооружений. А уважаемый отец Владимир задумал построить храм в парке. Комиссия отказала ему в строительстве по этому адресу, — розповідає Олександр Грєшніков з управління внутрішньої політики міськвиконкому. — Мы предлагали ему три варианта участков. Он не соглашается. Говорит, что далеко, неудобно будет верующим добираться.

А ще є такий нюанс, — продовжує Грєшніков. — 7 вересня 2009 року митрополит Донецький і Маріупольський Української православної церкви Московського патріархату Іларіон видав указ про відлучення Коскіна від церкви. До того часу він був протодияконом Московського патріархату. А коли його вигнали, переметнувся до Київського. Виключили за аморальну поведінку. Отець Володимир образився і почав чудить.

Зараз ви читаєте новину «Священик знепритомнів від голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути