Ексклюзиви
четвер, 27 вересня 2007 07:03

Сучасну бібліотеку для сліпих відкрили у Львові

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Петро Кондашов, викладач комп’ютерного центру при бібліотеці для людей із вадами зору у Львові, допомагає відвідувачу Олексієві Ракузі, 82 роки, прослуховувати аудіофайли
Петро Кондашов, викладач комп’ютерного центру при бібліотеці для людей із вадами зору у Львові, допомагає відвідувачу Олексієві Ракузі, 82 роки, прослуховувати аудіофайли

У вівторок при Львівському осередку сліпих почала діяти сучасна бібліотека для людей із вадами зору. На п"ятьох комп"ютерах вони тепер можуть слухати записи книжок на дисках.

Аудіобібліотека в осередку для сліпих діяла й раніше. У ній можна було слухати записи книг на бобінах та аудіокасетах. Але вони були настільки старими, що просто розсипалися.

У червні Львівський обласний осередок сліпих став переможцем конкурсу соціально-культурних проектів, який проводила міськрада Львова. Незрячі отримали 19 300 грн. За ці гроші почали закуповувати аудіокниги та техніку, на якій їх можна послухати.

У Львівській області проживає близько 3500 незрячих людей та 1200 — у Львові. За кількістю сліпих Львівщина поступається лише Київській та Донецькій областям.

— Майже третина з них мають першу-другу групу інвалідності, тобто взагалі нічого не бачать, — розповідає голова осередку 38-річна Оксана Потимко. — До того ж 70% — це цілі родини незрячих. Тобто в сім"ї не бачать ані мама з татом, ані дід із бабою. Почитати дитині книжку ніхто не може. Незрячі діти позбавлені можливості здобути освіту через те, що нема навчальної літератури.

Нещодавно бібліотеку для сліпих поповнили півтисячею аудіокниг. Озвучені художні та наукові твори купували у київському видавництві "Наш формат".

— Диск коштує 20–22 гривні, — розповідає Оксана Потимко. — Але є й дорожчі, по 40 гривень, наприклад драматичні твори Лесі Українки, покладені на музику.

При осередку сліпих віднедавна працює комп"ютерний центр і студія звукозапису. Крім того, що для бібліотеки купують записи книжок, їх і озвучують самостійно. За два місяці опрацювали з десяток творів. Осередку в цьому безкоштовно допомагають добровольці.

— Першими озвучили навчальні посібники "Довідник із біології" та "Український правопис", тому що цього року при Львівському медичному коледжі імені Андрія Крупинського відкрили групу для незрячих масажистів, — розповідає Оксана Потимко. — Їм треба було готуватися до вступних іспитів. Записали також книгу для студентки музичного коледжу Люби Моті. Дівчинка навчається грі на скрипці, а потрібної літератури їй просто ніде знайти.

Слухати книжки можна в бібліотеці, а якщо є можливість — і вдома.

— Сучасні книги та посібники записані у форматі mp3, — пояснює Петро Кондрашов, 23 роки, викладач комп"ютерного центру. — Ми можемо записати бажану книгу на диск чи флеш-карту.

Нині у студії звукозапису озвучують книги з історії Львова — "Кримінальний світ старого Львова" Андрія Козицького й Степана Білостоцького та "Вулицями старовинного Львова" Бориса Мельника.

— Ми працюємо з книгами, яких ніде немає в аудіозаписі, — говорить Оксана Потимко.

Зараз ви читаєте новину «Сучасну бібліотеку для сліпих відкрили у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути