понеділок, 23 лютого 2009 17:47

Столична влада звільнила чотирьох головлікарів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Микола Дьомін, колишній керівник столичної 17-ї лікарні. Він працює в ній з 1976 року
Микола Дьомін, колишній керівник столичної 17-ї лікарні. Він працює в ній з 1976 року

За три місяці столична влада звільнила в Києві чотирьох головлікарів. Без роботи лишилися керівник станції швидкої допомоги Анатолій Вершигора, головлікар  пологового будинку N1 Дмитро Шадлун та Михайло Царенко, головлікар міської клінічної лікарні N6. Четвертого керівника, головлікаря київської міської лікарні N17, Миколу Дьоміна, 60 років, позбавили роботи в січні.

Зустрічаємося з Миколою Дьоміним у лікарняному кабінеті завгоспа. Власного службового кабінету не має. Він кандидат медичних наук, за спеціальністю торакальний хірург, оперує органи дихання. Лікарнею N17 на пров. Лабораторному, 14 у Печерському районі керував 22 роки. Починав там працювати 1976-го дитячим хірургом. Тепер, після звільнення з посади головлікаря, медик працює позмінно рядовим черговим хірургом.

Головлікаря звільнила Людмила Качурова, начальник управління охорони здоров"я Київської міськадміністрації. Причина — три письмові скарги, які він писав до Качурової. У листах розповідав, що заклад постійно недофінансовує міська влада, вимагав, аби гроші виділяли вчасно.

— 15 грудня Людмила Качурова викликала до себе в кабінет. Сказала, я їх не влаштовую. Маю написати заяву на звільнення. Наступного дня я написав. Відразу ж вийшов наказ — звільнити до 2 січня 2009 року. Навіть не подякували за роботу. Я ж будував цю лікарню! Через переживання стався гіпертонічний криз. Але найболючіша — моральна травма. Ходжу вдома як неприкаяний, — зітхає Микола Дьомін, нервово крутить попільничку на столі.

Лікар додає, що мерія 2008-го недоплатила лікарні 600 тис. грн, які мали б піти на ліки та їжу для хворих.

— Зараз київську медицину знищують. Ми виділяємо на хворого в день лише 7 гривень. Ліки зазвичай купують родичі. Бувають такі препарати, що коштують до тисячі гривень, — говорить Дьомін.

Він засуджує ініціативу мерії зробити медицину платною:

— Це — кошмар! Люди перестануть звертатися до лікарів. Займатимуться самолікуванням, ходитимуть до бабок. Збільшиться захворюваність серед населення. Тоді зросте смертність. У нас у лікарні медицина залишилася безплатною, є лише благодійні внески. Це єдина можливість наповнювати бюджет лікарні.

Заяви міського голови та його заступників, що всі столичні лікарі — хабарники, дратують колишнього головлікаря.

— Яка там корупція? Це ж убогі люди! Медсестри ледве волочаться. Санітарки взагалі не хочуть працювати, бо половину зарплати тратять на проїзд, — обурюється хірург. — Те, що влада називає хабарями, слід називати подякою лікарю та медперсоналу за увагу та лікування. Таким чином медики можуть виживати. Бо хірург-початківець отримує зараз у лікарні 900 грн ставки, а з надбавкою — 1,5 тисячі.

За словами Миколи Дьоміна звільнити головлікаря можуть лише за медичні порушення, які призвели до смерті хворого або за фінансові махінації.

Нині лікарню N17 очолює Тетяна Баранівська. Медичний персонал шкодує за Дьоміним.

— Я працюю з ним 28 років. Він хороший як людина і як спеціаліст. Ми надіємося, що він ще повернеться, — каже кореспондентові "ГПУ" старша медсестра Ірина Петрівна.

Зараз ви читаєте новину «Столична влада звільнила чотирьох головлікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути