Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:05

Солдатам поміняли онучі на шкарпетки

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Солдати 164-го навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил на полігоні Десна отримують перші дві пари шкарпеток. Призовники вважають, що онучі були кращими
Солдати 164-го навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил на полігоні Десна отримують перші дві пари шкарпеток. Призовники вважають, що онучі були кращими

— До свидания, портянка, здравствуй, новенький носок! — читають складені всім взводом вірші два солдати в радянській і сучасній формі. Поруч на майданчику перед лазнею стоять два "їжаки", обтягнуті колючим дротом. На них висять онучі. Військові передають до власного музею пришиту до шматка камуфляжної тканини онучу в рамці.

Так минулої середи прощався зі солдатськими онучами 164-й навчальний центр Сухопутних військ Збройних Сил на полігоні Десна. Згідно з постановою Кабміну від 28 жовтня 2004 року військовослужбовці переходять на нову форму. Оркестр грає "Прощання слов"янки". Солдати показово марширують. Прямують до лазні, щоб помитися перед зміною онуч на шкарпетки.

У лазні неприємний запах. На стіні табличка: "У приміщенні бані температура не нижче +25". Посередині гора брудних онуч. Помившися, солдати отримують по дві пари шкарпеток. Загалом на одного військовослужбовця передбачено 16 пар на рік — 14 бавовняних і дві напівбавовняні.

— Не уявляю, як у них ходитиму. Вони ж натиратимуть мозолі, — скаржиться рядовий Сергій Паленко, 18 років. — Звикав до онуч два тижні, нині знову доведеться привчатися.

Осінні призовники також отримають новий польовий кашкет без бокових клапанів, берет, камуфляж і нові капці. Замінили й кирзові чоботи на новенькі берци.

— При кілометрових кросах мозолі не натиратимуться, — каже полковник Анатолій Максимець, виконувач обов"язків начальника управління речового забезпечення. — Берци пройшли випробування на особовому складі військової частини. Вони без цвяхів, колодка набагато менша, якраз під шкарпетки. Пара нових берців легша на 800 грамів.

Максимець пояснює, що на форму змінюють зараз, бо раніше не було коштів. У березні 2007-го військова колегія вирішила, що перейти на новий одяг солдати мають протягом жовтня — листопада.

Нову форму вже 8 місяців носять у прикордонній службі Маріуполя. Військові скаржаться, що фарба з камуфляжу змивається вже після кількох прань.

— Кращі продають на ринку, — каже 24-річний лейтенант Вадим. — Та й шкарпеток треба докуповувати. Пара на місяць — це смішно. Нове взуття також не краще за "кирзачі". Натирає ноги.

У Росії від онуч і "кирзачів" не відмовляються. У міноборони РФ переконані, що кирзові чоботи є оптимальним взуттям для військовослужбовців. Мовляв, призовникам не зручно постійно прати шкарпетки. І зношуються вони дуже швидко.

Зараз ви читаєте новину «Солдатам поміняли онучі на шкарпетки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути