Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2013 05:15

Щодня вода на Дунаї піднімається на вісім сантиметрів

Автор: підготував Андрій Жигайло
 

У вихідні паводок на річці Дунай затопив столицю Угорщини Будапешт. Раніше постраждали Чехія, Словаччина та Німеччина. На українській ділянці ріки підвищення рівня води чекають наприкінці червня. Під загрозою підтоплення міст Одещини — Вилкове, Рені, Ізмаїл та Кілія.

На Дунаї є два водосховища, що регулюють висоту проходження паводка. За останні дві доби на українській ділянці рівень води почав зростати на 5-8 см. Найвищої точки може досягти біля Рені — 480-520 см, Ізмаїла — 320-360, Кілії — 190-210 см, Вилкового — 145-155.

— Щодня зв'язуємося з колегами з угорського водосховища "Залізні ворота". Як в Україну приходитиме вода, залежить від них. Поки що після незначних скидань її рівень у Дунаї піднявся на 5-18 сантиметрів. Щодня прибуває на 1-8 сантиметрів, — розповідає Лідія Петренко з відділу гідрологічних прогнозів Гідрометеоцентру. — У Братиславі й Будапешті вода досягла максимальної історичної відмітки. В Україні такого не буде. Ускладнення можливі хіба що у Вилковому. Найбільший паводок на Дунаї був 2010 року. Тоді підтопило всі чотири міста та навколишні села.

Можливе підняття рівня води в карпатських річках Тиса, Сава і Драва, що впадають у Дунай.

— На карпатських річках рівні поступово йдуть на спад. Лише на Тисі біля Чопа вони зросли до 58 сантиметрів через дощі. Коли прийде вода з Європи, рівень підніметься, але не критично, якщо не буде інтенсивних опадів, — додає синоптик.

Біля села Орлівка Ренійського району створили три евакуаційні пункти для 500 осіб на випадок повені на Дунаї. Організували штаб зі 1200 рятувальниками, 400 одиницями спецтехніки, 200 насосами та трьома вертольотами.

Зараз ви читаєте новину «Щодня вода на Дунаї піднімається на вісім сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути