пʼятниця, 02 вересня 2011 07:15

Селяни збувають овочі за безцінь

Автор: Фото з архіву Юлії пелешкей
  Юлія Пелешкей: ”Везти овочі у великі міста дрібному фермеру не вигідно, бо бензин дорогий. А кооперації немає. Кожен сам за себе”
Юлія Пелешкей: ”Везти овочі у великі міста дрібному фермеру не вигідно, бо бензин дорогий. А кооперації немає. Кожен сам за себе”

В Україні цього року перевиробництво майже всіх овочів. Фермери змушені збувати їх за безцінь, каже голова Закарпатської Асоціації фермерів та приватних землевласників Юлія Пелешкей, 47 років. Живе і працює у Виноградівському районі.

Як відрізнятимуться нинішні ціни від торішніх?

— Нормальна картопля зараз — по 1–1,50 гривні, а торік коштувала 2–3. Її кинулися вирощувати, бо навесні була дорога. Оптова ціна на літню капусту — 40–50 копійок. Зимова буде по 80, бо її більше купляють. А торік зимову капусту продавали по 2,5 гривні.

Чи варто притримати овочі, щоб пізніше продати дорожче?

— Великі виробники картоплі притримають її до весни. А для тих, хто має 3–5 центнерів, сенсу не буде. Вони не мають добрих сховищ із вентиляцією, підтримкою температури і вологості. А всі жаліються, що цього року картопля дуже гниє. Тож у звичайному домашньому підвалі її не збережеш.

Чи повезуть вирощене у великі міста?

— Навряд. Фермеру, який має 100–300 кілограмів овочів, це не вигідно. Бо з нинішніми цінами на пальне не розженешся. А кооперації немає. Кожен сам за себе. 30–40 чоловік могли б загрузити велику машину. Та жоден селянин не віддасть свою продукцію, доки йому не покладуть гроші на стіл.

Який тоді вихід для дрібних фермерів?

— Добре було б, якби запрацювали консервні заводи, як раніше. У нас є один завод, закуповує огірки. Тому з їх продажем великої напруги немає. Корнішони беруть по 5–6 гривень за кілограм, салатні огірки від 1,5 до 6 гривень, залежно від розміру. Коли продукції багато, скидають ціну на 20–30 копійок. Але це краще, ніж нічого.

Чи не буде браку овочів наступного року?

— Колись спрацьовувало таке правило: якщо овочі у цьому році дешеві, наступного їх ніхто не садив, і навпаки. Треба, щоб хтось опікувався овочівництвом. Щоб хтось із того щестиповерхового Міністерства агрополітики нарешті зайнявся регулюванням цих питань. Щоб давали прогноз, підказували, де краще обмежитися, а чого сіяти більше. Бо із року в рік ситуація повторюється, люди у лютому ще не знають, що посіяти. Ферми завжди працюють навмання — а вдруг повезе?

Зараз ви читаєте новину «Селяни збувають овочі за безцінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути