Ексклюзиви
пʼятниця, 10 вересня 2010 05:23

Санепідемстанція перевіряє речі на бактерії та грибок

Найбільші партії ношених речей в Україну завозять із Голландії, Німеччини, Італії й Англії.

На європейські склади одяг потрапляє від тамтешніх жителів трьома шляхами. "Домашній" — працівники благодійних організацій ставлять у поштові скриньки пакети і записки з проханням спакувати непотрібне для допомоги бідним. Частину забирають для гуманітарних цілей, решту віддають підприємцям.

"Контейнерний" — ношене скидають у зелені баки, розставлені на вулицях. По цей одяг приїжджають машини благодійників або торговців.

"Скоуп" — бізнесмени купують ношені речі в європейських магазинах секонд-хенду.

52-річний Олег Лисюк з Івано-Франківська понад 10 років живе в Нідерландах. Працює будівельником. На голландських секондах одягається сам і забезпечує родину в Україні.

— У Голландії багато хендів. Магазини називаються "Кругообіг". Одні здають, інші беруть. За 1–2 євро можна купити кілограм якісного одягу. Родичам у посилках висилаю, — розказує Лисюк. — Мої задоволені — товар хороший, чистий. Місцеві бережно ставляться до своїх речей і часто міняють. Така прикмета — чим швидше позбудешся старого, тим раніше обживешся новим. Ношений одяг перуть і прасують, складають у пакети. Жив на квартирі біля особняка. Голландка виносила речі двічі на тиждень. Викидала все — від техніки до взуття. Якось запитав, чи можна взяти собі. Вона так зраділа, що ще й сумку дорогу з хати винесла. Спакувала. Для них це за щастя, коли їхніми речами хоче користуватися ще хтось.

Одяг, що потрапив на склади, проходить дезінфекцію. Окремо фасують вбрання та взуття. Речі запаковують у мішки. Їх фурами забирають українські підприємці.

— Одяг беру в Англії, — говорить 44-річний Ярослав, власник складу "Секонд-хенд" у Львові. — За свій товар упевнений. Його дезінфікують формаліном і газом. Нам видають документи з печатками про обробку. На митниці без цього не пропустили б. За ввезення хенду платимо величезні гроші державі — 30 тисяч гривень за одну фуру.

На митниці одяг вибірково перевіряють санепідеміологи — одну річ із кожної машини. Тестують на бактеріологію, взуття — ще й на грибки.



Цифри

2 мільйони людей в Україні продають ношені речі.

90 тисяч тонн секонд-хенду завезли в Україну торік. Зокрема 14% — як гуманітарну допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Санепідемстанція перевіряє речі на бактерії та грибок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути