середа, 24 грудня 2008 18:29

"Руслан" привіз нашим миротворцям вертольоти

Автор: фото: Андрій АГЕЄВ
  Українські миротворці розвантажують 23 грудня гвинтокрил Мі-24 із борту ”Руслана” в аеропорту міста Робертсфілд у Ліберії. Від громадянської війни країну вберігає 5-тисячний корпус миротворців. Українців там служить 300 чоловік
Українські миротворці розвантажують 23 грудня гвинтокрил Мі-24 із борту ”Руслана” в аеропорту міста Робертсфілд у Ліберії. Від громадянської війни країну вберігає 5-тисячний корпус миротворців. Українців там служить 300 чоловік

23 грудня український літак Ан-124-100М "Руслан" привіз в африканську країну Ліберію авіатехніку й майно. Зробили так згідно з планом ротації 56-го окремого українського миротворчого вертолітного загону. Він належить до місії ООН у Ліберії.

Командир загону полковник Володимир Пастухов, 52 роки, каже, літак із вертольотами і майном для військовослужбовців у Ліберії чекали давно. "Руслан" мав вилетіти з міжнародного аеропорту в обласному центрі Миколаїв ще 19 грудня, уточнює Володимир Пастухов.

— Але переліт через складні метеорологічні умови тричі переносили. Обледеніли крила і фюзеляж літака, було намерзання на злітно-посадковій смузі. Та головне, що вантаж доставили, — каже командир.

— Це четвертий із п"яти запланованих рейсів з України до Ліберії в рамках десятої за рахунком ротації загону українських миротворців, — додає підполковник Сергій Одайник, 34 роки, заступник командира загону. — До України "Руслан" повернувся 23 грудня ввечері. Із Ліберії в Україну доправили чотири вертольоти Мі-24, автокран "Урал" і майно служб загону.

Розвантажували "Руслан" чітко. Спершу на злітно-посадкову смугу вивезли майно, потім викотили вертольоти. Їхні лопаті перевозили у спеціальному контейнері. Загалом на розвантаження і завантаження борту пішло майже 8 год. Середня вага гвинтокрила Мі-24 без палива — 9400 кг, а Мі-8 — 8350 кг. "Руслан" доправив за рейс у аеропорт "Робертсфілд", поряд із яким розташовано табір українських миротворців, 70 т вантажу. Переліт тривав понад 12 год. Для дозаправки сідали в Лівії. П"ятим рейсом той же літак привезе ще чотири гвинтокрили — два Мі-24, стільки ж — Мі-8МТ, техніку для тилових служб і майно інженерно-авіаційної служби.

Екіпажі "Русланів" африканської країни не побачили. Упродовж доби вони повернулися в Україну. Сергій Одайник прилетів на службу в Ліберії утретє. У загоні, що залишився в Африці, служать 300 українців. Зокрема вертолітники, техніки, інженери, інші військові спеціалісти. Служать тут українці півроку. Загін здебільшого укомплектований частинами армійської авіації з міст Броди та Новий Калинів на Львівщині. Є багато військовиків із Вінниччини та Хмельниччини. Усі чоловіки знають, що побачення з ліберійськими дівчатами — надто ризикована для здоров"я справа. У країні надто поширений СНІД.

Загалом до Ліберії у грудні, в рамках десятої ротації нашого загону, було зроблено п"ять рейсів. Три з них — пасажирські. Спершу 5, 13 і 17 грудня зі Львівського аеропорту в "Робертсфілд" перевезли українських вояків. Вантажний рейс здійснили 23 грудня. Крайній вантажний рейс у Ліберію (поняття "останній рейс" у авіації категорично не вживають. — "ГПУ") буде зроблено з Миколаєва сьогодні, 25 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Руслан" привіз нашим миротворцям вертольоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути