Ексклюзиви
вівторок, 10 грудня 2019 07:40

"Рубають, як перед смертю"

Автор: ФОТО З САЙТА TWITTER.COM/Роксолана Крим
  Робітники рубають платан на набережній річки Салгир у центрі окупованого Сімферополя 3 грудня. На цій ділянці викорчували 25 дерев — сосни, ялинки, сливи Пісарді та кедри
Робітники рубають платан на набережній річки Салгир у центрі окупованого Сімферополя 3 грудня. На цій ділянці викорчували 25 дерев — сосни, ялинки, сливи Пісарді та кедри

Російські окупанти в Криму вирубують 180 дерев уздовж річки Салгир, що тече в Сімферополі. Нищити зелені насадження почали після анексії півострова.

— Під моїм будинком вирубали цілий сквер, — розповідає Олеся Гончарова. — Представники сімферопольської адміністрації пояснили, що дерева сухі. Рада будинку дала згоду на вирубку, що вони обов'язково висадять нові. Але тут зовсім не блага місія, що нас рятують від аварійних дерев. Кабель оголений може звисати, і це нікого не бентежить, усе це робиться заради парковки.

Розмови ходили давно. І ось місто стримало своє слово: земля перед будинком муніципальна, у них на неї свої плани. А сквер був зеленим острівцем між галасливою дорогою і будівлею. А сьогодні прийшли і все вирубали. Пам'ятаю, як на зборах мешканців несподівано матеріалізувався якийсь чиновник і з виряченими очима чесно-чесно божився, що парковки не буде. Поруч стояла дама, яка теж своїм місцем роботи називала адміністрацію, і поблажливо поправляла його, що бачила план на землю. А той продовжував божитися.

У серпні росіяни заявили, що вирубають 280 дерев на центральних вулицях Сімферополя. Всі дерева — молоді платани (різновид каштану. — ГПУ).

— На работе об этом часто говорим, — каже 33-річна Олеся. Прізвища не називає з метою безпеки. — Вони наче бояться всього живого, а дерев особливо. Вирубка на слуху, але говорити тепер про це треба обережно, бо можуть звільнити з роботи.

— До нас підійшла наша нова робітниця, що припхалася в Крим із російської Уфи. Слухала нас уважно, а потім сказала: "Чего-то не нравится, валите в Хохляндию, тут уже Россия, смиритесь". Я їй виговорила, що, поки була Україна, в нас було зелене місто. Відповіла їй, що це моя земля, я тут народилася, і забиратися звідси не мені, а їй. Наступного дня мене покликали до директора та сказали писати заяву на звільнення.

В окупованому Севастополі через реконструкцію вулиці Велика Морська планують зрубати 180 дерев. Причиною назвали великі крони дерев, що псуватимуть вигляд після реконструкції. Чи посадять замість спиляних дерев — невідомо.

— Рубають, як перед смертю, — каже 60-річна Тамара, жителька Севастополя. — Спиляли і ялинки, і софору, і сосни, а головне — каштани. Кажуть, що дерева треба замінювати, бо старі. Однак минулого року привезли саджанці, а нещодавно і їх викорчували.

— Недавно в парк Учкуевка проехались. Были в шоке: там росли сосны, и большинство спилили ради заборов. Они что, дураки и не понимают, зачем нужны в городе деревья, — розповідає севастополець 39-річний Анатолій.

6 грудня в окупованій Ялті у парку санаторію імені Антона Чехова спиляли реліктові каштани та дуби, вік яких перевищує сотню років. Ці дерева висадили відразу після побудови санаторію 1907 року. І парк, і корпуси при Україні були пам'ятками історії.

— У нас так деньги отмывают. Нет, ну а что? С дорогой — это очень сложно, а с деревьями проще и навара больше, — говорить житель курортного міста 34-річний Андрій. Прізвища не називає. — Нашу набережну перекопали і перерубали за таким саме принципом, хоча бачили, що дерева молоді та здорові.

Критична ситуація з вирубкою склалася в курортній Ялті. Схили гір активно забудовують окупанти. Пиляють навіть ті дерева, що занесені в Червону книгу.

— Граф Воронцов (збудував 1828–1851 років палац та парк в Алупці. — ГПУ), побачивши це, просто б удруге вмер. Завезли якогось шкідника і перерізали всі пальми. Зараз ще чогось привезуть — і що далі, все спиляють? — каже 45-річна Тамара з Ялти.

Дозволи на вирубку дерев, занесених у Червону книгу, видають у Росії.

За російськими законами, які діють в окупованому Криму, на вирубку дерев видають так званий дозвіл — "порубочный билет".

— Всегда нужно проверить, на что этот билет выдан — полный износ или обрезку на определенную высоту. А может, только на санитарную обрезку сухих веток, — каже 56-річна Любов Маркіна, жителька Севастополя. — У Криму немає структури, яка відповідала би за збереження зелених насаджень. Екологи і всі інші "офіційні захисники природи", як показала практика, насправді щось на зразок ряджених.

Усі, хто знищує червонокнижні насадження, отримують дозвіл на материку.

Зараз ви читаєте новину «"Рубають, як перед смертю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути