Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2008 07:02

Ректор університету Шевченка захищатиметься в суді

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  16 вересня 2004 року тоді ще голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктора Скопенка зі 170-річним ювілеєм університету
16 вересня 2004 року тоді ще голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктора Скопенка зі 170-річним ювілеєм університету

У п"ятницю президент Віктор Ющенко своїм указом звільнив із посади ректора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Віктора Скопенка, 72 роки. Тимчасово виконувати його обов"язки призначили голову Наглядової ради університету народного депутата Володимира Литвина, 51 рік.

Секретар ректора розповідає "ГПУ", що новина про звільнення Віктора Скопенка була для викладачів несподіванкою. Приблизно о десятій ранку в п"ятницю хтось зателефонував Скопенку. Він вийшов із кабінету і попросив, щоб у актовій залі зібралася вчена рада університету — приїде президент.

— Ректор поки що працює за контрактом, і звільнити його може лише вчена рада університету, — каже секретар. — Коли буде найближче її засідання, сказати не можу, тому що ми були не готові.

Більшість студентів університету говорити про звільнення Віктора Скопенка відмовляються.

— Проти Скопенка настроєна велика кількість людей в університеті — викладачі, декани, студенти, — розповідає випускник Михайло Лебідь, 23 роки, головний редактор студентської інтернет-газети "Неофіційна газета". — Скопенко підозріло заключив домовленості з фірмою КММ, що веде будівництво житлового комплексу по вулиці Ломоносова. Також сильно не задоволені викладачі. Вони кажуть, що Cкопенко прибирав деканів, які претендували на його місце. Так торік зняли декана фізичного факультету — Леоніда Булавіна.

Лебідь каже і про підозри щодо незаконних тарифів на електроенергію в гуртожитках. 2007-го студенти назбирали докази, але їх виявилося недостатньо для відкриття кримінальної справи.

Віктор Скопенко вважає указ президента таким, що не відповідає Конституції. Каже, це — політична інтрига, яку затіяв Секретаріат президента. Призначення Володимира Литвина назвав політичним хабаром.

— Раніше хабарі політикам роздавалися заводами, а за режиму Ющенка — університетами і студентами, — каже Віктор Скопенко. — Ми бачимо явне порушення закону — суміщення депутатської та адміністративної посади. Я звернувся з позовом до суду про скасування указу президента.

Зараз ви читаєте новину «Ректор університету Шевченка захищатиметься в суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути