четвер, 10 грудня 2009 18:44

Рецепт "цукрянки" знав один селянин

Автор: фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
  Весілля могли відгуляти двома літрами самогонки Закарпаття у дворі біля самогонного апарата
Весілля могли відгуляти двома літрами самогонки Закарпаття у дворі біля самогонного апарата

Про гостинність гірського села Малий Раковець Іршавського району Закарпаття два роки тому зняли фільм. Там частують доти, доки гість може тримати чарку. На брагу тут кажуть "кериня", на самогон — "палинка".

За часів Австро-Угорщини в селі самогон гнали з фруктів. Насипали їх у дерев"яні бочки зі 100-літньої шовковиці. Брагу носили в гори. Поблизу потічків переганяли двічі.

Із Румунії возили спирт і розводили його водою. Такий був алкоголь за часів Чехословаччини. Тису селяни перепливали вночі, щоби прикордонники не спіймали. Аби не понесла швидка вода, люди бралися за руки по 10–20 осіб і так діставалися того берега.

"Цукрянка" — самогонка із цукру — з"явилася в селі після Другої світової. Тільки росіянин Москальчук, який прижився у цих місцях, умів готувати таку брагу. Він довго не ділився рецептом. Селяни таки довідалися: 10 кг цукру, 1 кг дріжджів розвести у 50 л теплої води. Тримати шість-сім днів у теплому місці. Перегнати двічі. Виходить 7–8 л горілки. Її ще називають "одинадцяткою" — 10 кг цукру плюс 1 кг дріжджів.

У 1960-х почали гнати самогон із пшениці, вівса, жита. Зараз готують із фруктів, ягід, цукру і зернових. Найцінніша — з груш, абрикос, слив без кісточок.

Весілля могли відгуляти двома літрами самогонки

— За часів мого леґінства малораківчани пили небагато — штемпеликами по 25 грам, — згадує 60-річний Петро Грицищук. — Весілля на 50–60 чоловік могли відгуляти 2 літрами самогонки. У 1970–1980-х люди масово почали їздити — розбудовували Союз. У них  завелися гроші, застілля стали багатшими. Уже пили не штемпеликами, а руськими гранчаками.

За часів "сухого закону" малораківчани варили самогон ночами.  Кажуть, дільничний тоді випив, конфіскував і перепродав його стільки, що якби ту рідину злити докупи, була б друга Тиса.

У Малому Раківці є "палинчаний" звичай. Коли в сім"ї народжується дитина, батьки закопують корчагу на 30–50 л із самогонкою у землю і викопують її на весілля.

Герой Соціалістичної Праці з Білок Юрій Пітра возив малораковецьку самогонку генеральному секретарю Леоніду Брежнєву.  

У селі живе 3,5 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Рецепт "цукрянки" знав один селянин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути