Ексклюзиви
четвер, 24 листопада 2011 10:17

Про голод Сталін не сказав ні слова

Що робилося в країні із жовтня 1932-го по травень 1933 року

1932 рік

10 жовтня Дніпровська гідроелектростанція почала подавати електрику на підприємства Запоріжжя. На пуск прибули голова Всесоюзного центрального виконавчого комітету Михайло Калінін, нарком промисловості Серго Орджонікідзе, перший секретар ЦК КП(б)У Станіслав Косіор, французький письменник Анрі Барбюс. За спогадами свідка, "два дні тривали банкети в ресторанах на правому й лівому березі. На столах — великий вибір страв, вина з підвалів Масандри. Демократія була повна: поруч із прославленим комбригом сидів рядовий колгоспник, з академіком чаркувався монтажник".

11 жовтня в селі Фастівці Бахмацького району Чернігівської області від дизентерії, спричиненої голодом, помирають 85-річна Пелагія Білоус та 6-річний Андрій Бур'ян.

13 листопада в Ленінграді відкрилася ювілейна виставка "Художники РРФСР за 15 років. 1917—1932". Експонувалися роботи Ісаака Бродського, Петра Бучкіна, Миколи Дормідонтова, Сергія Герасимова, Кузьми Петрова-Водкіна, Рудольфа Френца та інших художників.

13 листопада хлібозаготівельні загони вилучають у колгоспах і селянських дворах у селах Сватове, Куземівка, Мілуватка Сватівського району Донецької області всі запаси продовольчого зерна, фуражу й інших продуктів. Селяни починають вживати в їжу різні трави й бур'яни, поїдають кішок, собак, ховрахів, горобців, ворон і трупи тварин.

18 грудня почалася шахова партія по радіо між чемпіоном СРСР Ботвинником із Ленінграда та Рюміним із Москви.

18 грудня в Кадіївському міськпарткомі вирішують не постачати харчів інвалідам, які приїхали на Донбас із інших районів країни.

1933 рік

2 січня через парк Дендрарій проклали нове шосе Сочі–Мацеста. У травні місто-курорт Сочі оголосили ударним будівництвом країни. На реалізацію генплану Сочі–Мацеста держава виділила 1 млрд 400 млн руб.

3 січня бригада другого кутка Яроминської сільради Роменського району Сумської області вилучає майно в Михайла Пилипченка, "злісного нездатчика хлібозаготовки". Його засудили до розстрілу. У колгосп забирають корову з телям, свиню, вісім курей, борошно.

Із 15 по 19 лютого в Москві відбувається перший всесоюзний з'їзд колгоспників-ударників. У промові Йосип Сталін заявляє, що головні труднощі в справі колгоспного руху вже пройдені. А ті, які стоять перед селянами, не варті того, щоб говорити про них. Про голод не каже ні слова.

16 лютого в Рудому Селі Володарського району, колишнього Білоцерківського округу Київщини, одноосібниця кинула трьох дітей і виїхала з села. Її 9-річний син із старшою сестрою каменем убили 3-річну сестру, відрізали голову і з'їли.

18 травня відбулося перше свято повітряного флоту СРСР. Проводять масові зйомки літаків на землі та в повітрі.

18 травня голова Хуторянської сільради Черкащини Андрій Коба пише заяву в районний комітет, що в його матері з села Бузуків забрали корову за невиконання здачі 11 кг м'яса. Пояснює, що тварину видурили незаконно. Місцевий голова споживчого товариства Яків Кожуляка пообіцяв, що корову огляне ветеринар. Насправді — забрав у колгосп. Андрій Коба просить видати йому іншу корову, бо матір не має чого їсти.

Зараз ви читаєте новину «Про голод Сталін не сказав ні слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути