Ексклюзиви
пʼятниця, 11 серпня 2017 05:50

"Праве крило було подряпане. Парковщик улибався"

— Якщо ми зникнемо, водії перестануть платити за парковку, — каже Олексій, 30 років. Працює паркувальником на вул. Богдана Хмельницького в центрі Києва. Залишити авто на годину тут коштує 10 грн.

Із 10 серпня столична влада заборонила водіям розраховуватися за парковку готівкою. Заплатити можна буде через паркомат, за допомогою СMС — з телефонного рахунку. Година коштує від 5 до 10 грн, залежно від району. Також — купити денний, місячний або річний абонемент у кіосках.

400 міських паркувальників задіють на інших роботах, обіцяють у мерії. Вони облаштовуватимуть майданчики й паркомати.

— Попередили про ­переведення: або на уборку вулиць, або в дорожники. Хто не погодиться — звільнять, — говорить 55-річний Олександр Павлович, паркувальник біля універмагу "Україна" на пл. Перемоги. Обслуговує 25 місць. Із них зайнято 13. — Негатив у наш бік зашкалює. Деякі водії навіть говорити не хочуть або хамлять. Хоча не спорю. Серед нас є ті, хто "лівачить" — забирає гроші собі.

За 5 хв. на вільне місце приїжджає червона "Тойота Пріус". Лисий водій у білій футболці дає Олександрові Павловичу 15 грн.

— На три часа, — каже через вікно. Паркувальник чек не віддає. Гроші кладе в барсетку на поясі.

Через готівкові розрахунки та необліковані парковки Київ недоотримує понад 300 млн грн на рік, підрахували в громадському об'єднанні "Реанімаційний пакет реформ".

— Якось оплатив парковку через термінал на Контрактовій. Прибіг паркувальник. Кричав, щоб дав йому гроші. Я показав чек і пішов, — розповідає киянин Павло Шмаль, 27 років. — Повернувся за годину. Праве крило було подряпане цвяхом чи ключем. Парковщик сидів і посміхався: "Я ж попереджав".

За дотриманням правил паркування стежитимуть інспектори-контролери з нещодавно створеного Центру організації дорожнього руху.

Якщо парламент ухвалить закон — вони штрафуватимуть порушників. Сума покарання становитиме від 100 до 500 грн. Коли попадешся вдруге — від 600 до 1000 грн. За умови, що порушення зафіксоване на фото чи відео. Копію постанови про штраф залишатимуть на лобовому склі. Також контролери матимуть право евакуювати машину, якщо водій не дотримався правил паркування.

Такий законопроект Верховна Рада прийняла в першому читанні. Нардепи мають повернутися до нього восени.

6 тисяч місць для паркування існує в Києві. У той час як щодня в місті перебувають 1,6 млн автомобілів. Із них зареєстровані тут — 600 тис. Про це повідомив директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергій Симонов.

Зараз ви читаєте новину «"Праве крило було подряпане. Парковщик улибався"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути