пʼятниця, 03 червня 2016 00:30

Під сміттям загинули три рятувальники та еколог
2

Рятувальники оглядають тліюче звалище. Загиблих колег шукали понад добу. Троє пожежників лежали поруч унизу смітника
Фото: Ярослав Тимчишин
Понад 300 рятувальників шукають 31 травня зниклих під завалами пожежників на Грибовицькому сміттєзвалищі. Щогодини львів’яни підвозили їм питну воду, молоко і лимони

— Хлопці загинули через чужі амбіції. 12 років обіцяють зробити тут завод, але львівська мерія грошей не знайде. Тепер п'ятеро дітей сиротами зосталися. Ніяких висновків не буде. Знайдуть крайнього — і все стихне, — каже 45-річна Любов Грицай.

31 травня стоїть на пропускному пункті сміттєзвалища в селі Великі Грибовичі Жовківського району за 10 км від Львова. Близько 30 місцевих жителів перекривають дорогу. Не пускають до смітника вантажівки з відходами.

28 травня звалище загорілося. Полум'я гасили дві доби. Вода підмила смітник — стався зсув. Відходами засипало чотирьох людей. Наступного дня з-під завалів дістали тіла рятувальників 28-річного Богдана Юнка, 29-річного Юрія Рудого й 33-річного Андрія Вненкевича. Станом на 2 червня шукали еколога зі львівського комунального підприємства "Збиранка" Олександра Бутіна, 61 рік.

По обіді 31 травня до звалища львів'яни машинами привозять воду, молоко й торби лимонів. Передають пожежникам, які розгрібають завали. Напередодні ввечері в соцмережах з'явилося повідомлення, що рятувальникам бракує питної води.

— Це — найменше, що ми можемо зробити. На роботі зібрали гроші, купили мінералки та лимони. Вітамін С убиває токсини. А хлопці, які розгортають сміття, добряче ними надихались, — говорить 28-річна Орися Смага зі Львова. — Ще купляли респіратори та рукавиці.

— 400 квадратних метрів звалища загорілися від спеки або недопалка, — каже 50-річний Олександр Галайко, місцевий активіст. — Сильно диміло і смерділо. Рятувальники гасили пожежу більше доби. Від води сміття намокло. Пішла тріщина. У цей момент четверо пожежників стояли внизу, під смітником. Від нього відкололася брила і впала на них. Один чоловік встиг відскочити, а інших засипало. Там було десь 100 тисяч тонн сміття. Шансів вижити не мали.

Тіло Юрія Рудого знайшли першим. Лавина сміття пронесла його метрів 300.

— Відкопали біля підніжжя звалища, — говорить Віталій Туровцев зі Служби з надзвичайних ситуацій області. — Ще за чотири години знайшли Андрія Вненкевича, а потім — Богдана Юнка. Усі лежали недалеко один від одного.

В Андрія Вненкевича лишилися сини 7 і 8 років. У Юрія Рудого старшій доньці 2 роки, меншій — 1 місяць. Богдан Юнко виховував 3-річну дочку. Загиблі працювали рятувальниками понад шість років.

— Олександр Бутін разом з іншими комунальниками привозив ґрунт для засипання вогню. Коли всі поїхали, лишився з пожежниками, — говорить Любов Грицай.

Львівська поліція відкрила кримінальне провадження проти водія бульдозера, який працював на смітнику.

— Зсув стався через його недбалість. Коли на звалищі знаходилися рятувальники, він почав необачно згортати сміття, — каже 59-річний Дмитро Загарія, керівник обласної Нацполіції.

1 червня у Львові був день жалоби.

"Львову загрожує сміттєва катастрофа"

На Грибовецьке звалище щодня вивозили сміття зі Львова. Після призупинення його роботи відходи дівати нікуди. Про це каже 29-річний Юрій Денца з компанії "АВЕ Львів".

— Поки що ситуація не критична, але готуємося до гіршого. На Грибовецьке звалище щодня возили до тисячі тонн відходів. Тепер просимося на полігони Самбора, Стрия і Червонограда. Але ці смітники не розраховані на такі обсяги, — говорить Денца. — Якщо нам закриють туди дорогу, то Львову загрожує сміттєва катастрофа.

Львів'ян просять сортувати відходи. Це дозволить зменшити їхні об'єми.

— Місту ніщо не загрожує. Сміття як вивозили, так і вивозитимуть. Для цього є полігони, — каже львівський мер 47-річний Андрій Садовий.

Раніше влада не переймалася станом Грибовецького звалища.

— 2004-го Садовий божився, що закриє цей смітник і побудує завод із переробки непотребу. Але нічого не зробив, — каже депутат Жовківської райради 46-річний Ігор Муравський. — Нині є ще одна проблема. На звалищі може прорватися дамба, що стримує токсичні стоки смітника. Це буде гірше, ніж Чорнобиль.

Зараз ви читаєте новину «Під сміттям загинули три рятувальники та еколог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути