субота, 03 листопада 2007 07:01

Петро Порошенко показав картину за 250 тисяч доларів

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Колишні голова Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко, 72 роки, та ведуча телеканалу ”Інтер” Світлана Леонтьєва на фестивалі ”Арт-Київ” у столичному Українському домі
Колишні голова Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко, 72 роки, та ведуча телеканалу ”Інтер” Світлана Леонтьєва на фестивалі ”Арт-Київ” у столичному Українському домі

На п"яти поверхах столичного Українського дому вивісили 3 тис. картин, серед яких 100 полотен із приватних колекцій Олександра Мороза, Анатолія Кінаха, Яна Табачника, Олега Пінчука. 1 листопада відкрився Другий Міжнародний мистецький фестиваль "Арт-Київ".

— Картини на виставці коштують у середньому 2–3 тисячі доларів, — розповідає директор фестивалю Наталія Заболотна. — Дешевше, ніж за 500 доларів, нічого не знайдете. Загальна ціна виставлених картин — 4–6 мільйонів доларів.

На відкритті "Арт-Києва" виступив віце-прем"єр Дмитро Табачник, 44 роки. У нього є колекція, в якій понад 300 полотен. Та на фестивалі він їх не показав.

— Не хочу, щоб інші колекціонери заздрили, — каже Табачник "ГПУ". — У нас же люди не можуть радіти досягненням інших — заздрять. Мої батьки, інженери, не могли собі дозволити витрачати гроші на картини. 1974-го я побачив у антикварному магазині метрову картину Айвазовського. Вона коштувала дуже дешево — 950 радянських карбованців. Мені було 12 років, я умовляв родичів її купити, але вони пошкодували грошей. Тепер жаліють, бо зараз така картина коштує сотні тисяч доларів.

Голова наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко на виставку не прийшов, хоча надав 4 картини із зображеннями козаків та українського села: "Ворожіння на вінках" Івана Соколова, "Сільський пейзаж" Григорія Світлицького, "Хата в місячному сяйві" Костянтина Крижицького й "Остання Рада на Запорожжі" Віктора Ковальова. Останнє полотно — одне з найдорожчих на виставці, коштує близько $250 тис.

Картини зі своєї колекції пропонували виставити й Вікторові Ющенку. Наталія Заболотна каже, що президент погодився, але не встиг подати полотна через вибори.

62-річний артист Ян Табачник у київській квартирі та на дачі має близько 70 картин. Для виставки надав 6.

— Я не наймаю мистецтвознавців, щоб збирали мені колекцію. Покладаюся на свій смак, — говорить Ян Табачник. — Люблю полотна, на яких зображене щось пов"язане з музикою. Нещодавно мені намагалися продати фальшиву картину Айвазовського. Але я вчасно проконсультувався з експертом. Купуючи полотна Айвазовського, треба бути обережним — їх часто підробляють. Айвазовський написав 1500 робіт, а на ринку їх ходить близько 4500, і всі з печатками й підписами експертів.

Критик Сергій Васильєв, 47 років, каже, що ця виставка демонструє поганий смак українських політиків. Мовляв, їх цікавить "тільки реалістичний живопис, і не найкращий".

— Наші політики шкодують грошей на мистецтвознавця, який би підібрав їм колекцію. А самі виросли на книжці "Радянське мистецтво", де написано, що картина Шишкіна "Ранок у сосновому лісі" — вершина пейзажного живопису, а "Дев"ятий вал" Айвазовського — вершина мариністики, — каже "ГПУ" Васильєв.

Мистецький фестиваль триватиме до 10 листопада. Вхід — 10 грн, для студентів та пенсіонерів — 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Петро Порошенко показав картину за 250 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути