середа, 03 лютого 2010 18:33

Перед загибеллю риба стала жовтогарячою

— Уранці йшла через греблю на роботу, рукавом закрила носа і то чуть не вирвала, — розповідає 30-річна Лариса Заставнюк із райцентру Тростянець Вінницької області. — Такий сморід стоїть, що втриматися не можна. Мабуть, багато риби загинуло.

Місцеві бачили, як риба з орнітологічного заказника "Тростянецький", рятуючись од чогось, перестрибувала заслінку греблі. Деякі рибини були яскравого оранжевого кольору. Такого ж відтінку нежива риба виднілася під ставковою кригою.

— Коропи, товстолоби на кілограм-півтора вискакували з ополонок, спеціально прорубаних, аби рибі було чим дихати, — розповідає місцевий 34-річний Олександр Іванов. — Хто був поряд, одними підсачками наловив. Казали, смажили, готували. Нічого, досі всі живі-здорові.

За останні півроку риба у Тростянецькому центральному ставку масово гине вдруге. У червні–липні 2009-го плесо водойми вкрилося дохлими рибинами, здебільшого карасями.

— У липні зібрали 90 10-кілограмових відер карасів, товстолобів і білих амурів, — розповідає підприємець 38-річний Віталій Брацюк. Із весни 2009-го він опікується заказником. — Навесні я зарибив ставок цінними породами. Мене попереджали, що карась може не витримати конкуренції в боротьбі за кормову базу і кисень із рибою, яка вирощувалася у спеціальних умовах. Тоді загинула майже тонна риби. Скільки цього разу, встановити неможливо, все покрито кригою.

— Обидва випадки я пов"язую в одне, — каже селищний голова Тростянця 54-річний Петро Ярмак. — За даними районної санепідемстанції, тоді й зараз риба загинула від нестачі кисню. Але скажіть, як може бути, щоб на сусідньому ставку вміст кисню 22 одиниці, а тут — 1,7? Та й апельсиновий колір риби свідчить про високу інтоксикацію. Очевидно, у заказник потрапила речовина, яка вступила в реакцію з водою і поглинула кисень. Що це було, скаже обласна лабораторія. Вона готує розгорнений аналіз води.

Ситуацію вивчають екологи. Їх запросила Тростянецька прокуратура.

Зараз ви читаєте новину «Перед загибеллю риба стала жовтогарячою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути