вівторок, 05 грудня 2017 06:16

Патріарх Філарет не просив про помилування

На засіданні Архієрейського собору в Москві зачитали звернення глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета до московського патріарха Кирила. Назвали його "проханням", "кроком до подолання розколу тих, хто колись відпав від єдності з канонічною Церквою". УПЦ КП спростувала це.

— Нас знову хочуть закликати на переговори про повернення до Московського патріархату, — сказав 1 грудня патріарх Філарет, 88 років. — Ніколи Українська церква не повернеться. Чому? Тому що в нас є своя держава. Ми надіслали звернення, щоб настало примирення. Якби патріарх Кирил запропонував зустрітися, я б погодився. Але від автокефалії Української церкви не відступив би.

"У листі Філарет не просить, а закликає своїх адресатів визнати від початку недійсними рішення, які Московському патріархату заважають відновити молитовну єдність із Київським, — пояснюють в УПЦ КП. — Ідеться про рішення щодо "зняття сану" 1992 року та "анафематствування" 1997-го, які безпідставно застосували до патріарха Філарета".

— Патріарх Філарет завжди хотів примирення між церквами та визнання УПЦ Київського патріархату всім православ'ям, — каже Віктор Єленський. — Він зробив крок назустріч росіянам. Це не було прохання про помилування, зняття якихось анафем. А йому в притаманній Москві манері сказали: приповзеш на колінах, тоді будемо про щось говорити.

Лист глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета московському патріарху Кирилу від 16 листопада 2017 року:

"Писание учит нас: "Никому не воздавайте злом за зло, но пекитесь о добром перед всеми человеками. Если возможно с вашей стороны, будьте в мире со всеми людьми". И Сам Спаситель говорит: "По тому узнают все, что вы Мои ученики, если будете иметь любовь между собою".

Желая прекратить разделения и распри между православными христианами, восстановить евхаристическое и молитвенное общение, как это надлежит в Единой Святой Соборной и Апостольской Церкви, ради достижения Богом заповеданного мира между единоверными православными христианами и примирения между народами, обращаюсь к Вам с призывом принять надлежащие решения, благодаря которым будет положен конец существующему противостоянию. А именно — вменить яко не бывшие решения, в том числе о прещениях и отлучениях, вышеозначенному препятствующие.

Выражаю надежду на то, что далее, Богу содействующу, Вами будут приняты и все иные решения, вытекающие из этого и необходимые для блага Православия.

За прошедшие годы многие огорчения и раздоры омрачили взаимные отношения между православными в наших странах. Пусть же приблизится день, когда по слову богослужения Пасхального торжества "друг друга обнимаем; скажем: "Братья!" и ненавидящим нас, все простим ради воскресения". И я, как Ваш собрат и сослужитель, прошу прощения во всем, чем согрешил словом, делом и всеми моими чувствами, и также от сердца искренне прощаю всем".

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Філарет не просив про помилування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути