пʼятниця, 18 серпня 2017 07:10

Оприлюднили висновки слідства щодо Іловайської трагедії

Автор: фото з сайта facebook.com/прес-центр штабу АТО
  Розвідник бригади тактичного угруповання ”Луганськ” долає смугу перешкод під час змагань на найкращий розвідувальний взвод. Також у рамках конкурсу розвідники знищували умовного противника. Взводи оцінювали за швидкістю подолання смуги перешкод, влучністю стрільби й тактичними діями.
Розвідник бригади тактичного угруповання ”Луганськ” долає смугу перешкод під час змагань на найкращий розвідувальний взвод. Також у рамках конкурсу розвідники знищували умовного противника. Взводи оцінювали за швидкістю подолання смуги перешкод, влучністю стрільби й тактичними діями.

— Розслідування не буде об'єктивним, доки начальник Генштабу Віктор Муженко і його заступник Віктор Назаров будуть при владі, — каже військовий експерт 45-річний Дмитро Снєгирьов. — Усе звели до відписок і втручання Росії. Про нехлюйство й некомпетентність генералітету — ні слова.

14 серпня Генпрокуратура опублікувала нові висновки досудового слідства щодо Іловайської трагедії. Наприкінці серпня 2014 року бійців АТО оточили під містом Іловайськ на Донеччині. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Офіційно загинули 366 військових, 249 поранені, 128 потрапили в полон і 158 зникли безвісти.

До трагедії призвело пряме вторгнення й подальші військові злочини російської армії, за висновками слідства. Рішення про зачистку Іловайська від терористів українське командування ухвалило на тлі ­попередніх успішних операцій. Це дало б контроль над шляхами постачання і дозволило б потім оточити і звільнити Донецьк. Але в ніч на 24 серпня в Україну ввійшли дев'ять батальйонно-тактичних російських груп: 3500 солдатів, до 60 танків, до 320 бойових машин, до 60 гармат, до 45 мінометів. ЗСУ не мали достатньо сил для підкріплення. Бійці батальйонів "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", Нацгвардії "Донбас" потрапили в оточення ворога, який переважав за кількістю.

Керівник АТО Віктор Муженко протягом 26–28 серпня 12 разів розмовляв телефоном із заступником начальника генштабу ЗС Росії Миколою Богдановським. Той командував підрозділами армії РФ при вторгненні в Україну. Врешті надав гарантії безпечного виходу за узгодженими маршрутами.

"29 серпня за наказом командування генштабу ЗС РФ колони українських бійців розстріляли впритул із важкого озброєння разом із трьома полоненими російськими десантниками", — йдеться в повідомленні.

Миколу Богдановського повідомили про підозру в посяганні на територіальну цілісність України та порушенні законів війни. До кримінальної відповідальності притягнули 89 осіб, зокрема 43 росіян. 20 серед них — посадовці, 11 — керівництво ЗС Росії: міністр оборони Сергій Шойгу, начальник генштабу Валерій Герасимов і ще дев'ять генералів. Український суд дав дозвіл арештувати їх.

Також назвали ключові фактори, на тлі яких в Україну вторглася російська армія. Це — низький рівень боєздатності ЗСУ, численні факти дезертирства. Також — окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій. Вони "не є основною причиною важких наслідків".

— Іловайській трагедії досі ніхто не дав юридичної оцінки, — каже військовий експерт 49-річний Юрій Касьянов. — Крапку може поставити лише суд.

На лаву підсудних мали б сісти тодішній міністр оборони Валерій Гелетей і начальник Генштабу Віктор Муженко. Гелетей дізнавався про події під Іловайськом від журналістів. Мали хоча б подати у відставку. Коли допитають їх, знайдуться ще зо два десятки генералів. Повинні відповісти не лише за Іловайськ, а й за Дебальцеве та Донецький аеропорт.

Справжніх втрат ми не знаємо. Подробиці провальних операцій — засекречені. Лише при виході з Іловайська загинули 600 бійців. 500 — в один день. Загалом — не менше 800. Добровольців записали безвісти зниклими. Мій однокласник був командиром однієї з рот. Про долю товаришів дізнався півтора року тому. Росіяни добивали поранених, полонених страчували. Тіла знаходили четвертовані, з виколотими очима, без голів.

Операцію можна було виграти з грамотним командуванням. Перша помилка — ми охопили місто широким кільцем. Стали легкою мішенню для російської артилерії. Якби притиснулися впритул, швидко викурили би бойовиків і зайняли вигідні позиції. Росіяни наступали б уже зі степу. Друга помилка — основні сили не підкріпили резервом. Проігнорували доповіді розвідки про російські тактичні групи на кордоні.

23 серпня ми могли вийти з оточення українською територією. Та генерали готувалися до параду. Прокуратура пише, що він не вплинув на події. Це дурниці. Поставив вирішальну крапку. Людей заспокоювали бадьорими звістками з фронту. Командування, резерв, відповідальні за забезпечення — усіх відволікли на парад. А в Іловайську рахунок ішов на кожен танк і патрон.

41 обвинувальний акт щодо 45 осіб направили до суду за результатами розслідування Іловайської трагедії. Вироками українських судів 25 осіб уже засудили. Зокрема, дев'ятьох громадян РФ, серед яких — троє військових ЗС РФ.

Лутугинський котел став початком Іловайського

— Іловайська трагедія стала основним поштовхом до підписання невигідних Україні Мінських угод, — каже військовий експерт 45-річний Дмитро Снєгирьов.

— Якби не погодились на ці умови, мали б визнати перед усім світом, що в нас небоєздатна армія, — продовжує. — Дивно, що ніхто не говорить про трагедію під Лутугиним на Луганщині. 23 серпня туди ввійшли 40 російських танків. Про них говорив керівник "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук, доповідав командувач сектора — нуль реакції. Колона зайшла з боку Луганська. А Гелетей хвалився, що всі напрямки контролюються й прострілюються ЗСУ. Лутугинський котел став початком Іловайського. Жертв там було не менше.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили висновки слідства щодо Іловайської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути