пʼятниця, 02 лютого 2018 06:10

Звернення до Порошенка підписали 74 видатні українці

26 січня 74 відомі українські правозахисники, науковці, письменники, митці та видавці підписали звернення до президента ­Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

"Стратегічним завданням держави є забезпечення неухильного дотримання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, — йдеться у зверненні. — В умовах гібридної агресії проти України це сприятиме консолідації суспільства, посиленню національної безпеки та суверенітету країни і захисту національного мовно-інформаційного простору".

Своїм зверненням підтримали ініціативу 178 народних депутатів, які виступили з пропозицією провести Рік утвердження державної мови 10 листопада 2017 року. Свою підтримку їм уже висловив комітет із питань культури і духовності Верховної Ради. 6 грудня свій лист щодо проголошення Року до Адміністрації президента направили 36 громадських діячів, учених та діячів культури. Через десять днів своїм зверненням долучилась ініціативна група "Першого грудня", а 20 грудня — Світовий конгрес українців.

Серед підписантів останнього звернення — голова Всеукраїнського комітету захисту прав політв'язнів, Герой України 80-річний Степан Хмара.

— Мова повинна бути утвердженням національної честі й гідності, — запевняє він. — Для цього наші громадяни мають докладати зусилля. Кожен зобов'язаний знати державну мову і вживати її в публічній сфері, особливо в урядових установах. Вона, згідно з Конституцією, — єдина.

Правозахисник дивується, чому президент не підтримує ініціативу.

— Це давно потрібно було зробити. На жаль, виглядає на те, що він використовує українську мову для того, щоб перебувати при владі, для свого піару, — припускає Степан Хмара.

Засновник Гельсінської групи, Герой України 89-річний Левко Лук'яненко зазначає, що проголошення Року утвердження державної мови — добра відповідь на критику законів про державну мову і про освіту.

— Я ввесь час наголошував, що питання мови не можна ігнорувати. Тим більше в ситуації військової агресії проти України. Бо спочатку ігнорують державну мову, а потім думають, як повернути частину своєї території, — пояснює. — Взяти Францію. Є держава, і є державна мова. Вона для всіх обов'язкова. Водночас із забезпеченням прав нацменшин у них усе в порядку. Хочете вчити арабську — будь ласка. За свої гроші. Франція не забороняє, але і не фінансує це. Підручники, школи, дитсадки. Здійснюйте ваше право, але разом із тим виконуйте обов'язок знати державну мову. Україна значно ліберальніша. Фінансуємо школи і підручники для нацменшин. Цілком справедливо, що Україна заявила про повну українізацію освіти. Для забезпечення прав нацменшин достатньо закласти в програму румунською, чеською, угорською мовами частини уроків.

Зараз ви читаєте новину «Звернення до Порошенка підписали 74 видатні українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути