середа, 30 грудня 2009 17:24

"Не сидіть усі 10 днів за столом"

Автор: фото: REUTERS/Konstantin Chernichkin
  Хлопець тримає запалений бенгальський вогонь на майдані Незалежності 19 грудня 2009 року. Цього дня у Києві відкрили головну новорічну ялинку країни
Хлопець тримає запалений бенгальський вогонь на майдані Незалежності 19 грудня 2009 року. Цього дня у Києві відкрили головну новорічну ялинку країни

"У нас забагато вихідних, — вважає Віталій Закладний, 51 рік, головний лікар Полтавського обласного психоневрологічного диспансеру. — Тривалі канікули вибивають людину з трудового ритму, порушують біологічний годинник".

Тож такий відпочинок шкодить?

— Коли ми працюємо, то знаємо, що понеділок — це початок робочого тижня. Лягаємо спати о десятій вечора, щоби прокинутися відновленим, зі свіжою головою. А на канікулах у понеділок ми знову гуляємо з друзями, влаштовуємо застілля. А це — переїдання-перепивання, безсонні ночі й інші надмірності. П"ятниця у звичному робочому режимі — кінець робочого тижня. У вихідному варіанті — шоу тільки починається. Тому й вибиваємося з денного, недільного, місячного і взагалі біологічного ритму.

Усім відоме поняття "синдром понеділка" — після вихідних людина включається у ритм роботи. А після тривалих канікул потрібно кілька днів, аби знову продуктивно працювати.

Вважаєте доцільніше виходити на роботу між святами?

— Це непродуктивно. Людина відходить від минулих свят і готується до наступних. Те саме з відпрацюваннями по суботах. Працівник не налаштований на роботу. Продуктивність такої праці — мінімальна. Люди розслабляються, лінуються. Крім того, дня відпочинку замало.

Як не вибитися з ритму, якщо все-таки випадає багато вихідних?

— Проведіть їх із користю для здоров"я. Спробуйте отримати більше позитивних емоцій від спілкування з друзями, рідними. Але не сидіть усі 10 днів за святковим столом. Більше бувайте на свіжому повітрі. Використайте ці дні для творчості, нових задумів. Зробіть щось по господарству, надолужте відкладені справи. Тримайте себе у ритмі, тоді швидко адаптуєтеся і до роботи.

Зараз ви читаєте новину «"Не сидіть усі 10 днів за столом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути